Het bruto binnenlands product (BBP) van China en de reële groei zijn al jaren lager dan de officiële cijfers van de Volksrepubliek. De reële groei was in de afgelopen jaren twee procentpunten lager dan de waarde die door de overheid werd gegeven. Dit is de conclusie van de denktank Brookings Institution uit de VS. Het bbp zou twaalf procent onder de aangegeven waarde kunnen liggen.
De Washington-denktank evalueerde gegevens van de jaren 2008 tot 2016 voor zijn analyse. Als de huidige cijfers in dezelfde mate overdreven zijn als het gemiddelde van voorgaande jaren, zou het BBP voor 2018 $ 1,6 biljoen lager zijn.
Scepsis over de economische gegevens van de Chinese overheid is niet nieuw. Economen hebben er lang over getwijfeld dat de gegevens een goed beeld geven van de toestand van de op een na grootste economie ter wereld.
Volgens de auteurs zijn deze deels flagrante afwijkingen echter niet het gevolg van de intentie van de regering van Peking, maar van de manier waarop de gegevens worden verzameld voor de nationale rekeningen van China. Dat komt omdat de provinciale overheden verantwoordelijk zijn, en het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS) past de door de gemeenten verstrekte gegevens aan en berekent het nationale bbp.
“Terwijl de provincies worden beloond voor het behalen van groei- en investeringsdoelen, is er een stimulans om lokale statistieken te vervalsen”, schrijven de auteurs. De gegevens en werkelijke getallen kunnen daarom variëren.
Het probleem is bekend in China, dus sinds de jaren 2000 heeft de NBS het nationale bbp met gemiddeld vijf procent verlaagd ten opzichte van lokale gegevens. Volgens Brookings Institution is deze correctie echter niet voldoende.
Voor zijn analyse schatte de denktank het lokale en nationale bbp door de output van industriële, groothandels- en detailhandelbedrijven opnieuw te evalueren op basis van btw-gegevens. Het maakte ook gebruik van verschillende lokale economische indicatoren die minder vaak door lokale overheden werden gemanipuleerd.
Het resultaat geeft aan dat de NBS-aanpassingen na 2008 onvoldoende waren. “In vergelijking met de officiële cijfers schatten we dat de bbp-groei van 2008 tot 2016 1,7 procentpunt lager zal zijn en dat de investering en het spaarpercentage in 2016 zeven procentpunten lager zullen zijn”, schrijven de auteurs.
China verwacht een groei van 6,5 procent
Het papier zou de zorgen van beursmakelaars en exporteurs in de Chinese economie kunnen vergroten . Dinsdag lanceerde het in Londen gevestigde economische onderzoeksbureau Capital Economics aan CNBCdat de groei van China in het volgende decennium tot twee procent zou kunnen dalen.
Deze geschatte waarde is volgens Mark Williams, Aziëseconoom van Capital Economics, verre van de groei van vijf tot zes procent die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het komende decennium voor China verwacht. “Het Chinese tijdperk als een outperformer van de opkomende markten loopt ten einde”, zei hij.
Op het Volkscongres in China heeft premier Li Keqiang aangekondigd dat het bbp van China dit jaar tussen “6,0 en 6,5 procent” zal groeien. Volgens officiële cijfers groeide de economie vorig jaar met 6,6 procent. Dat was al de laagste waarde in bijna drie decennia.
In het laatste kwartaal van 2018 groeide het bbp met 6,4 procent en veel provincies hebben hun prognoses dit jaar al verlaagd. De industriële productie daalde in februari naar het laagste niveau in drie jaar tijd.
Bron: Handelsblatt