Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Chinese beurs klapt

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Grieken voltrekt zich in het Oosten een heuse beurskrach. De Chinese beursgraadmeter  Shanghai Composite Index is sinds de top met 30% gedaald.  Jarenlang kon het daar niet op met een economische groei van meer dan 7% per jaar. Het lijkt nu of de zeepbel daar gebarsten is.

Zoals altijd proberen de monetaire autoriteiten deze glijvlucht een halt toe te roepen door de rente te verlagen. Sinds november zijn de tarieven viermaal verlaagd maar dat kon beleggers niet verleiden om terug te keren. Integendeel, Chinese aandelen worden juist gedumpt.

De autoriteiten geven de schuld aan “buitenlandse mogendheden”. Staatsmedia wijzen naar zakenbank Morgan Stanley of de beroemde belegger George Soros. Die zouden speculeren in de markt om de koersen omlaag te brengen.

Volgens analisten zijn de verliezen van vrijdag te wijten aan de zogenaamde ‘margin calls’. Dit is een oproep van vermogensbeheerders aan beleggers die geld van hen geleend hebben, wanneer de aandelen die de belegger in zijn portefeuille heeft, feitelijk dienend als onderpand voor de leningen, onder een bepaalde drempel dalen. “Hoe meer de markt daalt, hoe meer beleggers gedwongen worden om te liquideren. Het is een vicieuze cirkel”, aldus analist Zhou Xu van Nanjing Securities. In China staat het totale uitstaande bedrag aan deze ‘margin’-leningen – dus leningen die beleggers afsluiten om te kunnen beleggen, waarbij zelfs huizen als onderpand worden gebruikt – op zo’n 2 biljoen Chinese yen, omgerekend ruim $320 miljard. Dat is vijf keer zo veel als een jaar geleden.

Chinese beurs 3 juli 2015
Chinese beurs 3 juli 2015

Een verwijzing voor de titelfoto van Edward Leung: https://flic.kr/p/6ub85h

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Chinese beurs klapt”

 1. Avatar

  Wat jammer, het plaatje van de grafiek is niet helder. Daarin kon je nu juist heel mooi de daling die eraan zat te komen zien zitten.

  Om de beurs naar beneden te brengen met speculeren is flauwekul, wat er gewoon gebeurt is gokken op éen kant, en van een gokje wordt niets slechter, ook al doe je dit in het groot…., behalve degeen die gokt dan.

  1. Avatar

   Wat is een beste ETF, of tracker, als ze allemaal hetzelfde doen, meeliften met de richting van de markt… Dat liet deze ETF ook zien, maar als het tij gekeerd is heb je er zo weinig aan…
   Hopen op een bullmarkt dan maar?..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *