Met de toenemende onzekerheid zijn beleggers op zoek naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. In Europa levert beleggen momenteel niet veel op. In de Verenigde Staten gaat dit vooralsnog beter, maar daar hebben ze hun (schuld)problemen over de presidentsverkiezingen heen getild. Hier is dus sprake van uitstel maar zeker geen afstel. Eind dit jaar zullen de zorgen om de grote schuld van de Verenigde Staten in alle hevigheid terugkeren op de beurzen. Waarheen dan met de beleggingen?
Net als Mark Mobius (opkomende marktenspecialist van Franklin Templeton) zou men het eens met een deel van de middelen in Afrika ten zuiden van de Sahara moeten proberen. Kortom belegger, ga eens op safari!
Het lijkt me voor zich spreken dat een belegging in deze landen niet als nieuwe vluchthaven moet worden gezien. Beleggen in Afrika is gewoon hoog risico. Het risico van politieke onrust, volksoproer, hoge inflatie, corruptie en valutaschommelingen zijn in veel gevallen nog steeds eerder regel dan uitzondering. De effectenbeurzen in deze landen zijn vaak klein, kennen een beperkt toezicht en zijn slechts een paar uur per dag of week open. Als er al gehandeld kan worden, is dit voor ons Westerlingen vaak kostbaar.
Maar, kansen zijn er natuurlijk ook. Het betreft landen met een rijk bezit aan grondstoffen en een grote, jonge en goedkope arbeidspopulatie. Bovendien ontstaat er in deze landen door de groeiende economie een middenklasse die meer te besteden heeft en daardoor flink consumeert.
Het Afrikaanse continent heeft veel interesse van de BRIC-landen China en India. Deze landen beschikken zelf niet over de grote hoeveelheden grondstoffen die zij nodig hebben voor hun eigen consumptie, industrie en infrastructuur. Daarom komen zij die grondstoffen graag ophalen in Afrika. In ruil daarvoor leggen ze in Afrika de benodigde infrastructuur (elektriciteit, mobiele netwerken, havens, wegen en luchthavens) aan. Dit geeft de Afrikaanse landen een economische boost. Volgens The Economist waren 6 van de 10 meest groeiende economieën tussen 2001 en 2010 Afrikaanse landen met groeicijfers tussen de 7,6 procent en 11,1 procent. Volgens de Wereldbank staat Afrika aan de vooravond van de ontwikkeling die India en China de afgelopen twintig jaar hebben doorgemaakt.
Nigeria wordt wel het vijfde BRIC-land genoemd. Het is met 150 miljoen inwoners het volkrijkste land van het continent. Nigerianen blijken veel ondernemender te zijn dan andere Afrikanen. Er is dan ook geen ander land in Afrika dat zoveel in het buitenland investeert als Nigeria. Met een BNP van 239 miljard dollar (IMF, 2011) loopt Nigeria snel in op de grootste economie van het continent, Zuid Afrika (BNP 408 miljard dollar).
Hoewel grondstoffen in Afrika voor ongeveer een kwart van de groei verantwoordelijk zijn, zijn de economieën van Afrikaanse landen voldoende divers. Ook andere sectoren groeien flink. Hierbij valt te denken aan transport, telecommunicatie, financiële dienstverlening (banken), bouw (cement!) en voeding (koffie, thee en bier). Ook het ambtenarenkorps groeit gestaag, maar dat is voor de belegger minder interessant.
Diverse analisten dachten eerder dat de beurzen in Afrika geen last zouden hebben van de malaise op de Westerse financiële markten. Inmiddels is duidelijk dat dit wel degelijk het geval is. Net als bijvoorbeeld China en Brazilië staan ook bij Afrikaanse bedrijven de (grondstof)exporten naar Europa en de Verenigde Staten onder druk vanwege de (dreigende) recessie daar. Beleggen in Afrika doe je echter niet voor de korte termijn winst maar om te profiteren van de lange termijntrend. De voortgaande ontwikkelingen in Afrika zijn stevig en laten zich niet zomaar stoppen.
Beleggingsmogelijkheden zijn er voor particuliere beleggers niet al te veel. Natuurlijk is er een aantal beleggingsfondsen, maar de kosten hiervan zijn vrij hoog. Het meest eenvoudig is het om Exchanged Traded Funds (trackers) te kopen zoals Market Vectors Africa Index (van Van Eck Securities Corp. uit de Verenigde Staten). In deze tracker zijn ook Noord Afrikaanse bedrijven opgenomen.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben de Market Vectors Africa Index ETF mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Start met Automatisch Beleggen
Door rekening te houden met duurzaamheidscriteria bij het selecteren van aandelen voor een portefeuille van opkomende markten, kunnen beleggers langetermijnrendementen behalen met hetzelfde risico.
De komende jaren zal het beleggingsklimaat voor de opkomende markten en vooral voor hun bedrijven zeer positief zijn.
Beleggers die zich wenden tot aandelen en obligaties uit opkomende markten hebben goede vooruitzichten.
Veel ontwikkelingslanden proberen de succesformule van China te kopiëren om sneller te groeien. Ze lopen daarbij vaak tegen het probleem dat de leenkosten erg hoog zijn.