De Jakarta Composite Index, de belangrijkste beursgraadmeter van Indonesië, heeft in de afgelopen jaren een opmars laten zien waar veel beleggers hun vingers bij aflikken. De economische successen van landen Brazilië en China zijn inmiddels bekend; is Indonesië de volgende uitblinker? In het eerste deel van deze miniserie heb ik gewezen op de positieve vooruitzichten die Indonesië heeft. Tijd om enkele risico’s onder de loep te nemen.
Een probleem in veel ‘emerging markets’ is de inflatie. Indonesië vormt daarop geen uitzondering. Hoewel lang niet alle economen het eens zijn over het effect van inflatie op aandelenkoersen, was inflatieangst volgens The Financial Times een belangrijke aanjager van de verkoopgolf op de Indonesische beurs die we in januari zagen. Daarbij daalde de Jakarta Composite Index op één dag maar liefst 4,2% en moest in enkele dagen tijd zelfs meer dan 8% worden prijsgegeven. Vorige week meldde persbureau Bloomberg dat de inflatie in Indonesië het hoogste niveau van de afgelopen 21 maanden heeft bereikt: het inflatiecijfer over januari kwam uit op 7,02%. Enkele dagen later kwam de centrale bank van Indonesië in actie: voor het eerst in ruim twee jaar tijd werd de rente verhoogd.
Volatiliteit
De enorme opmars van de Indonesische beurs zou eveneens reden tot scepsis kunnen geven: sommige analisten zijn van mening dat de Jakarta Composite Index inmiddels overbought is. Een correctie behoort dan tot de mogelijkheden. Aandelenbeurzen in opkomende markten kunnen onderhevig zijn aan (forse) volatiliteit. De gevoelige aderlating van de Indonesische hoofdindex in januari is daarvan een illustratie. Wie wil beleggen in ‘de gordel van smaragd’, zal moeten accepteren dat zijn portefeuille blootstaat aan flinke koersbewegingen.
Terroristische dreiging?
Ook ontwikkelingen van een geheel andere orde kunnen het rendement op Indonesische aandelen negatief beïnvloeden. In 2002 werd Bali opgeschrikt door een bomaanslag in de toeristische badplaats Kuta. Circa 200 mensen kwamen daarbij om, waarvan het merendeel Australische toeristen. De aanslag had funeste gevolgen voor het toerisme op het eiland. In 2005 was het weer raak op Bali: 20 doden door een zelfmoordaanslag. In 2009 kostten aanslagen in Jakarta aan zeven mensen het leven.
Maar toch: hoe verschrikkelijk de aanslagen ook waren, het betreft incidenten, vergelijkbaar met de terroristische aanslagen in Westerse steden als Londen en Madrid. Op Bali trekt het toerisme weer aan. En hoewel de Australische overheid haar onderdanen nog altijd afraadt om Indonesië te bezoeken indien dat niet per se nodig is, kunnen Australische surfers de verleiding van de spectaculaire golven bij Kuta Beach allang niet meer weerstaan.
Beleggen in Indonesië
Beleggen in Indonesië: hoe gaat dat concreet in zijn werk? Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om als belegger exposure te realiseren in Indonesië. Een voorbeeld daarvan is de MSCI Indonesia TRN Index ETF (ISIN LU0476289623). Deze tracker, uitgegeven door Deutsche Bank (db x-trackers), volgt het verloop van de MSCI Indonesia TRN Index. De index is samengesteld uit Indonesisch large- en midcap aandelen, zoals Astra International, Telekomunikasi Indonesia en Bank Central Asia. Ook RBS Markets (Royal Bank of Scotland) heeft een product ontwikkeld waarmee kan worden ingespeeld op de beursontwikkelingen in Indonesië: het RBS Indonesië Certificaat (ISIN NL0000290542).
Ten slotte: als belegger is het van belang om de vooruitzichten op de korte en op de lange termijn helder te krijgen. Op korte termijn kan beleggen in Indonesië ‘a bumpy road’ blijken te zijn. Een belegger die zijn geld binnen enkele maanden weer nodig heeft, kan de Indonesische aandelenmarkt wellicht beter mijden. Voor de belegger met een langere adem: in de afgelopen jaren werden er zeer fraaie rendementen behaald op de Indonesische beurs. Dat gegeven is inspirerend maar vormt -uiteraard- geen garantie voor de toekomst. Aan u de schone taak om te bepalen of u de verhouding tussen risico en rendement acceptabel vindt.
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.