Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wij zijn gedoemd

Als het verleden een maat voor de toekomst is, dan ziet het er niet zo rooskleurig uit. De langst lopende studie van beleggersgedrag is deze week gepubliceerd en de conclusie kan als volgt gesteld worden: wij zijn gedoemd. Dit is geen voorspelling van een beurscrash maar simpelweg het gevolg dat beleggers niet van hun fouten leren.  Dat schrijft Chuck Jaffe op Marketwatch.com.

Uit de twintigste editie van het beleggersgedrag van DALBAR (gehouden sinds 1984) toont aan dat beleggers steeds dezelfde fouten maken. Ze kopen na een stijging en verkopen als de markt teleurstelt. Dus zij kopen hoog en verkopen laag. Daarbij letten ze niet op de lange termijn trends van de onderliggende beleggingen.

In de afgelopen 20 jaar heeft de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 een gemiddeld rendement opgeleverd van 9,22% per jaar. De typische belegger won maar 5,02%. Het gat werd vorig jaar groter terwijl de koersen stegen. Een belangrijke reden daarvoor is dat beleggers op het verkeerde tijdstip instapten. Volgens het rapport werden vorig jaar de beste maanden niet gekenmerkt door kapitaalinstroom in beleggingsfondsen, een teken dat beleggers ondanks de stijgende koersen hun prestaties niet konden optimaliseren. 

Leren heeft geen zin

Topman Lou Harvey van DALBAR heeft het educatie geen zin omdat beleggers steeds dezelfde fouten maken. Een opmerkelijke uitspraak omdat tot nu toe werd aangenomen dat door het leren de prestaties verbeterd konden worden. De gevolgen zijn dan ook verstrekkend omdat steeds meer mensen hun beleggingen in eigen hand nemen, mede doordat vermogensbeheerders niet beter scoren.

Daarnaast speelt het kostenbewustzijn met de recente provisieverbod door het AFM een rol. De beloning van adviseurs en van directe aanbieders mag door het provisieverbod niet meer in de prijs van het product zitten. Ook mogen adviseurs voor deze producten geen vergoeding (provisie) meer ontvangen van de aanbieder. Sinds begin dit jaar is het voor adviseurs verboden om de beloning in het product te verwerken. Sinds begin dit jaar is het voor adviseurs verboden om de beloning in het product te verwerken.

Ook treden steeds meer groepen mensen op de markten die voorheen daar niets te zoeken hadden. Waar voorheen beleggen is iets exclusief was voor relatief vermogenden zien we nu ook huisvrouwen en mensen met een gering inkomen toetreden. Deze mensen beleggen op een manier die meer met gokken te doen heeft. De beurs is een casino voor hen. Een reden daarvoor is doordat zij over een gering te beleggen bedrag beschikken  en daardoor steeds in -een uitstappen omdat zij angstig zijn en hun beleggingen niet gespreid hebben. Het resultaat is een steeds verdergaande ontprofessionalisering van de sector.

Bij het nemen van de beleggingsbeslissingen schieten zij volgens Harvey steeds in eigen voet. “Pogingen om mensen iets bij te brengen hebben om zijn best alleen marginaal positieve effecten gehad. Als u een persoon bent om zaken uit te zoeken en te leren ben je niet onderdeel van het probleem, maar de maatschappij faalt om mensen op te leiden op een tijdstip waarin dat meer dan ooit nodig is”.

Het DALBAR rapport geeft enkele suggesties om verlies te vermijden: 

Stel verwachtingen onder de verwachting van de markt

Het probleem is dat beleggers verwachtingen steeds te hoog stellen en daarmee rekenen op een marktgemiddelde die voor hen het slechtste zou zijn. Zij gaan er van uit dat zij de beste beslissingen nemen terwijl de anderen voor het verlies moeten zorgen. Als je verwachtingen niet goed zijn dan reageer je op een verkeerde manier als het niet gaat zoals je zou verwachten.

 Beheers je risico, let op je risicobereidheid en stel voorspellingen op in termen van kansen

Begrijp en beheers de gevaren die op u afkomen. De mate van risico nemen kan naar verloop van tijd veranderen. Er is een X% dat de resultaten binnen een bepaalde zone vallen en een Y% dat de resultaten boven verwachting zijn of teleurstellen.

 “Het probleem is dat educatie van beleggers op de verkeerde zaken gericht is. Het zou moeten gaan om meer geld op zij te zetten en het veilig te beheren. In plaats daarvan willen mensen horen hoe zij meer winst kunnen halen dan anderen of dan de markt”, aldus financieel expert Jean Chatzky.

Harvey onderkent dat mensen wel goed kunnen beleggen als zij de impulsen en irrationele beslissingen vermijden.  Het probleem is echter volgens hem dat de meeste niet weten dat zij slechte beslissingen nemen en de cijfers aantonen dat het beleggersgedrag steeds slechter wordt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *