Wie dobbelt er op de aandelenmarkt?

Mensen gokken meer in economisch zware tijden. Als de inkomens onder druk komen, stijgen de loterijverkopen.

Aandelen met een lage koers (bijvoorbeeld onder de 5 euro) met een hoge beweeglijkheid en die in het verleden hoge rendementen boden zijn volgens Prof. Kumar dobbelaandelen. Net als in een loterij is de prijs van deze aandelen erg laag en is de kans op verlies erg groot. Maar toch bieden zij beleggers hoop, want mochten ze winnen dan kan kunnen ze veel in de wacht slepen.

Prof. Kumar heeft onderzocht wat het verband is tussen gokken en beleggingsbesluiten. Het blijkt dat beleggers meer dobbelaandelen kopen tijdens recessies en in landen met een hoge werkloosheid. Ook degenen met een benedengemiddeld inkomen, zetten meer in op deze fondsen.

Omdat deze aandelen gemiddeld slechter presteren dan de markt, boeken zij een slechter resultaat dan beleggers die minder van deze fondsen kopen. Uit het onderzoek blijkt dat loten en dobbelaandelen door dezelfde socio-economische groepen worden gekocht.

Een belegger in dobbelaandelen kan zijn rendement met bijna 3% per jaar opkrikken als hij meer van de grotere fondsen koopt.

Download het onderzoek in pdf:

ssrn-id686022

2 gedachten over “Wie dobbelt er op de aandelenmarkt?”

  1. In hoeverre geldt dit voor de huidige beurs? Er staan nu veel aandelen onder de 5 euro die vorig jaar nog het 10-voudige deden. Geldt dit verhaal over dobbel-aandelen ook voor deze aandelen???

    Ik neem aan van niet want deze situatie is een niet alledaags scenario.

    Mischien kan de schrijver ons wat meer uitleg geven in hoeverre dit verhaal geldt voor de huidige situatie?

  2. Dat is inderdaad een probleem. De titanen van weleer zijn verworden tot dwergen. Los van dat feit, brengt kopen van aandelen met een lage koers, risico’s met zich mee. In de huidige marktomstandigheden kunnen fondsen die zich redelijk staande hebben gehouden wellicht in ieder geval beter presteren dan aandelen die voor de crisis een lage koers hadden of wiens marktwaarde verschrompeld is. In een ander artikel ( http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/favoriete-aandelen-in-zware-tijden/ ) heb ik geschreven welke fondsen mogelijk beter zullen presteren dan de markt. Dat zijn onder andere bedrijven met een sterke balans (zie http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/veilige-aandelen-in-crisistijd/) en leveranciers van goedkope apparatuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.