Waarom beleggers niet elke trend moeten volgen

Bij het zoeken naar de volgende Apple of Amazon springen veel beleggers graag op een hype-trein – en ervaren kort daarna een ruw ontwaken. Om dit te voorkomen geven we een overzicht van de huidige trends en hun belangrijkste spelers

Trends komen en gaan. Dit geldt zowel voor de catwalk als voor de beursvloer. In het laatste geval doorlopen ze een typisch patroon: geboorte in de bullmarkt, een korte, explosieve prijsstijging en uiteindelijk een bijzonder scherpe terugval in de volgende bearmarkt. Alleen degenen die vanaf het begin tot de speculatieve trendbeleggers behoren en tijdig het veld verlaten, kunnen hier als winnaars uit de bus komen.

Echte instapmogelijkheden voor langetermijnbeleggers ontstaan ​​wanneer de veelal jonge beursgenoteerde bedrijven winst gaan maken en hun waarderingen op een redelijk niveau komen te liggen. Met dit in gedachten kijken we naar vijf trendsectoren die een duurzame comeback zouden kunnen vieren.

Beleggingstrend #1: Duurzaamheid, klimaatbescherming en hernieuwbare energiebronnen
Op zijn laatst leverde Ruslands invasie van Oekraïne een argument voor politici op waarom capaciteit voor hernieuwbare energie moet worden opgebouwd. Terwijl de torenhoge energieprijzen betekenen dat olie- en gasaandelen tot de grootste winsten op de aandelenmarkt behoren tot nu toe, spelen ze nog steeds een belangrijke rol in de wereldeconomie. Maar “Big Oil” is zeker geen trending topic: de dagen van fossiele brandstoffen zijn geteld. De aandelen in de sector van de hernieuwbare energie zijn momenteel erg volatiel. Op de lange termijn kunnen beleggers echter ongetwijfeld profiteren van duurzame verandering.

Brookfield Renewable Partners is een leider in de opwekking van duurzame energie. Amerikanen bezitten hydro-elektrische, wind-, zonne- en opslagmiddelen op vier continenten. Year-to-date is het aandeel met 11,4 procent gedaald, beter dan de S&P 500, die 19,50 procent is gedaald. Fotovoltaïsche specialist First Solar presteert veel beter: met een YTD-plus van 65 procent is de koers hoger dan sinds de eerste zonne-boom in 2011.

De gestegen energieprijzen bieden een stimulans voor duurzame energie. De Kritische Belegger heeft vijf aandelen geselecteerd die hiervan kan profiteren.

Investeringstrend #2: elektromobiliteit en waterstof
Elektromobiliteit is zeker een van de meest veelbelovende megatrends van onze tijd. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten er in 2030 zeven tot tien miljoen elektrische voertuigen op de Duitse wegen rijden. De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s bereikte in 2021 een recordhoogte van 6,3 miljoen stuks. De nummer één fabrikant van e-auto’s is Tesla. Volgens Elon Musk zal in 2030 elke vierde auto die wereldwijd wordt verkocht een Tesla zijn. Ondanks de winststijging bleef de e-autopionier het afgelopen kwartaal achter bij de verwachtingen en compenseerde hij dit met een forse koersdaling. Over het hele jaar is de min nu 36 procent. Het goede nieuws: met een koers-winstverhouding (P/E) van nu 53 (2022e) staat Tesla nog steeds erg hoog, maar wordt veel minder ambitieus gewaardeerd dan een paar jaar geleden.

Brandstofcellen zijn een andere manier om de CO2-uitstoot van voertuigen te verminderen. Het werkt als volgt: waterstof reageert als brandstof met een oxidatiemiddel, zoals zuurstof. Hierdoor ontstaat energie. Wat velen stoort: Momenteel wordt ongeveer 90 procent van de waterstof geproduceerd uit aardgas. Dit heeft kostenredenen: Groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen is aanzienlijk duurder. De cruciale vraag zal dan ook zijn wanneer de prijs van groene waterstof, die vandaag nog steeds erg duur is, concurrerend zal zijn.

Tussen januari 2020 en januari 2021 zijn de aandelen van de Amerikaanse waterstofspecialist Plug Power met maar liefst 1750 procent gestegen. Vandaag handelt het weer ver onder die hoogte en heeft alleen al sinds september 45 procent verloren. De redenen hiervoor zijn onder meer gedempte verkoopprognoses en een verlaagde productiedoelstelling. Op de lange termijn blijft de titel echter interessant.

Beleggingstrend #3: Grondstoffen
Het maakt niet uit of het om elektrische mobiliteit of windenergie gaat: je expansie hangt af van gigantische hoeveelheden metalen zoals koper, lithium of zeldzame aardmetalen. Bovendien wordt goud in tijden van hoge inflatie als stabiel in waarde beschouwd en daarom een ​​”veilige haven”. De goudprijs in euro’s markeerde een nieuw record met de Russische agressieoorlog. De prijs van goud in dollars daarentegen daalde in de loop van een jaar met 7,6 procent. Goud wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 1.670 per troy ounce. Strengere rentetarieven door de Amerikaanse Federal Reserve zouden een impuls kunnen geven. Beleggers kunnen beleggen in fysiek goud, de Xetra-Gold-ETC of in mijnexploitanten.

Over mijnexploitanten gesproken: het Duits-Canadese bedrijf Rock Tech Lithium trok een paar dagen geleden de aandacht met een deal ter waarde van miljarden: Rock Tech zal de batterijleveranciers van Mercedes-Benz vanaf 2026 jaarlijks 10.000 ton van het “witte goud” leveren. Het aandeel is de afgelopen maand met 30 procent gestegen. Sinds begin januari is dit nog steeds een min van ruim 50 procent. Het bedrijf staat nog steeds in het rood.

Schijn bedriegt: de wereld deglobaliseert niet maar fragmenteert.. De Kritische Belegger heeft een uitgebreid rapport opgesteld met vijf kansrijke grondstofaandelen die kansrijk zijn. Dit allemaal met concrete koersdoelen. Vraag het rapport ter waarde van EUR 200 gratis hier aan.

Investeringstrend #4: Biotech
Biotech-aandelen behoren al jaren tot de meest gewilde beleggingen op de aandelenmarkten. Enerzijds heeft Covid-19 veel aandacht gebracht voor de sector. Anderzijds profiteren bedrijven van demografische ontwikkelingen: een vergrijzende wereldbevolking en de daarmee samenhangende ziekten. Op de lange termijn worden grote groeimogelijkheden voorspeld voor vaccin- en medicijnontwikkelaars.

De belangrijkste prijsbarometer voor biotechaandelen, de Nasdaq biotechnologie-index, verloor sinds het begin van het jaar 16,5 procent. En de eerder gehypte papieren van de mRNA-vaccinspecialist Biontech zijn niet hersteld sinds hun prijsdaling in december 2021. Aan de andere kant zijn tal van aandelen in de index nu zeer aantrekkelijk gewaardeerd. Zelfs de biotech-wereldmarktleider Amgen heeft een gematigde K/W-ratio van 15 (2022e) ondanks een YTD-prijsstijging van meer dan 31 procent.

Beleggingstrend #5: Cannabis
Eindelijk een snelle blik op een verder groene sector: er is nu weer een nerveuze hype rond cannabisaandelen. De aanleiding hiervoor was de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden dat hij het bezit van marihuana wilde decriminaliseren.

Bron: Capital.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.