Waarom beleggers de mist in kunnen gaan met themafondsen

Fondsen die bepaalde thema’s bevoordelen, zijn erg populair. Maar uit een onderzoek blijkt dat het rendement vaak te wensen overlaat.

Themafondsen, waarmee beleggers zich richten op specifieke onderwerpen als mobiliteit van de toekomst, voeding, demografie of digitalisering van de economie en zo kunnen sparen voor bijvoorbeeld hun aanvullende oudedagsvoorziening, behalen vaak benedengemiddelde rendementen. Dat blijkt uit een onderzoek van het analysebedrijf Scope . Dienovereenkomstig leden beleggers met de fondsen sterke koersverliezen, vooral in het afgelopen jaar.

Scope onderzocht 132 aandelenfondsen die toegankelijk zijn voor beleggers in Duitsland en zich richten op meerdere thema’s tegelijk. De meerderheid hiervan zijn actief beheerde fondsen, met slechts zeven genoteerd als indexfondsen die bekend staan ​​als Exchanged Traded Funds ( ETF ). Het resultaat: in 2022 behaalden de onderzochte multithemafondsen op rapportagedatum 30 november gemiddeld een min van 16 procent. Voor het gemiddelde van 840 wereldwijd georiënteerde aandelenfondsen dat Scope ter vergelijking gebruikte, daalde de waarde echter met slechts ongeveer 11 procent.

De afstand tot de wereldindex MSCI World, die de koersontwikkeling weergeeft van circa 1600 aandelen uit 23 geïndustrialiseerde landen, is nog groter . Volgens Scope daalde de MSCI World, die een aantal ETF’s volgt, in de eerste elf maanden iets meer dan zes procent.

Nu hadden de aanval van Rusland op Oekraïne, stijgende energiekosten, hoge inflatie en hogere rentes in 2022 geleid tot een prijsdaling op de internationale beurzen, wat ook zijn weerslag had op de themafondsen. Maar volgens de Scope-analyse presteerden de onderzochte fondsen ook over een langere periode slechter dan de brede aandelenmarkt. Volgens het Scope-onderzoek stegen de themafondsen binnen drie jaar met gemiddeld zo’n 5 procent per jaar. De wereldindex MSCI World won in deze periode echter elk jaar 10 procent.

Waar beleggers rekening mee moeten houden bij beleggen in themafondsen
Elke investering is een gok op de toekomst: pas jaren later wordt duidelijk of het onderwerp zich echt op de markt zal vestigen.
Themafondsen bestrijken alleen bepaalde segmenten van de economie. Daarom kunnen hun prestaties ook veel meer fluctueren dan een breed opgezet, wereldwijd beleggend fonds.
Beleggingsexperts raden daarom aan om bij vermogensopbouw op lange termijn niet meer dan vijf tot tien procent van het geld in themafondsen of thema-ETF’s te beleggen.

Fondsspaarders moeten ook rekening houden met een lange investeringsperiode van minimaal tien jaar om zwakke beursfasen te kunnen uitzitten.

Beleggers moeten ook oppassen niet te laat op trends in te springen. De aanbieders komen vaak met hun nieuwe producten naar buiten als de hype over een nieuw onderwerp al over zijn eerste hoogtepunt heen is – nieuwe investeerders lijden dan aanvankelijk koersverliezen met hun geld.

Auteur: Thomas Oechsner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.