Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vrouwen beleggen beter

Geduld is een schone zaak en dat geldt ook bij beleggen. Het blijkt dat vrouwen doorgaans beter presteren dan mannen omdat zij geduldiger zijn. Zij blijven vasthouden aan hun beleggingen en vertonen geen jachtig gedrag op de markten. Zij kopen een aandeel en houden dat vast, net als beleggingsgoeroe Warren Buffett. Die lange termijn aanpak leidt tot een hoger rendement.

Uit een onderzoek van beleggingsfondsengigant Vanguard Group bleek dat mannen 10% meer kans hadden om aandelen te verkopen bij een bodem in de markt. Vrouwen houden zich meer aan hun plan, sparen meer, ze hebben een betere spreiding en handelen minder. Uit enquêtes komt naar voren dat vrouwen zich minder ervaren vinden. Hierdoor kunnen zij beleggingsbeslissingen voorzichtiger nemen en advies inwinnen. Mannen lijken dus zichzelf te overschatten. Om dit te testen hebben de economen Brad M. Barber en Terrance Odean de transacties van meer dan 35.000 huishoudens bekeken in 2001. Het bleek dat mannen 45% meer handelden dan vrouwen waardoor netto resultaat jaarlijks met 1% afnam.

Hardrijders zijn slechte beleggers

Uit een ander onderzoek bleek ook dat hardrijders, slechte beleggers zijn.  Als u veel boetes krijgt voor te hard rijden, is de kans groot dat u ook roekeloos beleggergedrag vertoont. U hoeft dus alleen maar op de snelweg te kijken en u weet al genoeg. Dat bleek uit een studie van Mark Grinblatt en Matti Keloharju, respectievelijk werkzaam aan de Universiteit van Californië, Los Angeles en de Helsinki School of Economics.

De professoren, die toegang kregen tot Finse cijfers, vonden een verband tussen het aantal boetes voor te hard rijden en de handelsactiviteiten. Een portefeuille van een belegger veranderde 11% meer voor elke boete voor te hard rijden. Mark Grinblatt erkende dat de neiging om hard te rijden afneemt naarmate iemand ouder wordt.

Een mogelijke oorzaak van het risicovollere beleggen is dat mensen die te hard rijden te zelfverzekerd zijn. Een automobilist die denkt dat hij niet op de bon wordt geslingerd, houdt zich mogelijk ook voor dat hij het vermogen heeft om een bovengemiddeld rendement te halen.

Na onderzoek echter bleek dit verband niet te kloppen. De auteurs ontdekten dat zelfverzekerde beleggers weliswaar meer handelden, maar dat zij niet meer boetes kregen. Het was echter het risico-zoekend gedrag, de jacht naar spanning, dat de verbindende schakel was tussen te hard rijden en de hogere handelsactiviteiten. De mensen die relatief veel handelden, deden dat niet omdat ze dachten dat ze beter konden presteren dan de markt maar omdat zij een statische portefeuille saai vonden.

Versloegen deze spanningzoekers de markt? Uit de studie blijkt van niet. De aandelen die zij kochten deden het gemiddeld niet beter dan de fondsen die zij verkochten. Het resultaat was volgens Grinblatt dat de spanningzoekers alleen maar meer transactiekosten maakten en daardoor slechter presteerden dan de meer conservatieve rijders. “Zij kunnen hun handelsactiviteiten niet rechtvaardigen met hun prestatie”, aldus Grinblatt.

De studie toont verder bewijs dat psychologische motieven een grote rol spelen bij beleggen. We moeten dus eerst kijken naar onze beweegredenen. Handelen we omdat er een zeer goede reden voor is of omdat we op zoek zijn naar spanning en sensatie?

Warren Buffet is een vrouw

Volgens LouAnn Lofton, schrijfster van het boek “Warren Buffet Invests Like a Girl – And Why You Should, Too”  kan testosteron leiden tot het nemen van meer risico en beweging zodat veel geld verdiend kan worden. Maar een te grote hoeveelheid van dit hormoon kan leiden tot het nemen van te grote risico’s.

“Hoe werd Warren Buffett de drie na rijkste persoon ter wereld met een vermogen van $50 miljard. Het is omdat hij als een vrouw belegt” aldus  Lofton.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *