Onlangs was de IJslandse Halla Tomasdottir (de naam opschrijven is een stuk eenvoudiger dan uitspreken) te gast als spreker op een conferentie van non profit organisatie TED. Tomasdottir is werkzaam in de financiële sector van IJsland. Niet echt een visitekaartje, zou je zeggen, na het ineenstorten van banken zoals Icesave en de totale crash van het IJslandse financiële systeem.
Maar Halla Tomasdottir is een vrouw. En dat maakt -volgens haar- veel uit. Tomasdottir richtte in 2007 samen met een andere dame -eveneens afkomstig uit de wereld van investment banking- de financiële dienstverlener Audur Capital op. De reden hiervoor? De dames voelden zich in financiële wereld “…a bit overwhelmed with testosterone.” Ruim een jaar later begon de kredietcrisis, waar IJsland zeer nadrukkelijk de gevolgen van voelde. Hoe verging het Audur Capital? In haar toespraak tijdens de TED-conferentie zegt Tomasdottir daar het volgende over:
“And together we got through the eye of the financial storm in Iceland without taking any direct losses to our equity or to the funds of our clients. And although I want to thank the talented people of our company foremost for that — and also there’s a factor of luck and timing — we are absolutely convinced that we did this because of our values.”
Testosteron en transacties
Dat maakt nieuwsgierig naar de waarden die in het bedrijf van Tomasdottir als belangrijk worden beschouwd. Tomasdottir spreekt in dit kader over het integreren van ‘feminine values’ in de financiële sector. Nu is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. Zo kwam een Amerikaans team van onderzoekers tot de conclusie dat overmoed veel mannen parten speelt bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Transacties die gemotiveerd worden vanuit testosteron: dat kan nooit goed gaan. En dat gaat ook niet goed: de onderzoekers ontdekten dat het beleggingsrendement van de mannen lager lag dan het rendement van de vrouwen ((Boys will be boys; Gender, Overconfidence and Common Stock Investment, Quarterly Journal of Economics, Barber, B. en T. Odean, 2001).
Feminine values
Okee, mannen zijn minder goede beleggers dan vrouwen. De heren zullen met deze verschrikkelijke waarheid moeten leren leven. Maar wat zijn dan de ‘vrouwelijke waarden’ waar Tomasdottir zo’n hoge pet van op heeft? Ze spreekt over ‘risk awareness’ en over ‘emotional capital’. Over ‘straight talking; telling it as it is’. En ten slotte spreekt Tomasdottir over ‘profit with principles’ waarbij langere termijn doelen niet uit het oog verloren mogen worden. Een daverend applaus is haar deel. Dat is niet vreemd: dit soort waarden vallen in de categorie ‘Je kunt het er moeilijk niet mee eens zijn’.
Waarden zijn onzijdig
Hoewel je het nauwelijks oneens kunt zijn met de genoemde waarden, wijst Tomasdottir erop dat deze ‘feminine values’ in de door mannen gedomineerde financiële sector lange tijd zijn ondergesneeuwd, met alle gevolgen van dien. Daar heeft zij een punt. Toch blijft het volslagen onduidelijk wat er intrinsiek ‘vrouwelijk’ is aan deze waarden. Waarschijnlijk omdat er niet zoiets bestaat als ‘vrouwelijke’ waarden. Taalkundig is het woord ‘waarde’ inderdaad vrouwelijk, zo leert de dikke Van Dale ons. Maar de waarden zelf zijn niet als ‘vrouwelijk’ of juist ‘mannelijk’ te categoriseren. Laten we daarom kiezen voor de gulden middenweg: waarden zijn onzijdig.
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.