Eerder schreef ik al over het aanhoudende wantrouwen van beleggers in de advisering door banken en vermogensbeheerders.
De industrie zelf heeft ook in de gaten dat het uitdelen van retourprovisie ten koste gaat van rendementen en wil dit gaan beperken, zo bleek uit de bijeenkomst van de Linkedin-community Dutch Investment Management Professionals (DIMP) deze week.
Nu de banken nog in het gareel te krijgen. Aan de kritische vermogensbeheerders ligt het niet.
Het lijkt wel een trend te worden in beleggingsland: Vermogensbegeleiding. Oud-vermogensbeheerders die hun expertise inzetten voor de vermogende particulier of stichting en de rol hebben van het controleren van de banken door middel van een second opinion. En dat alles tegen een fee of een uurtarief.
Belangrijk is daarbij dat de banken scherp in de gaten worden gehouden door een performance meting van de individuele portefeuille, ofwel kijken of de portefeuille het beter of slechter doet dan de benchmark.
En als de betreffende bank zijn huiswerk langere tijd niet goed doet dan is het van belang om een alternatieve partij te vinden. Het is natuurlijk van belang dat de ook bij de vermogensbegeleider de onafhankelijkheid boven alles verheven blijft.
In mijn ogen is het allerbelangrijkste dat de banken en vermogensbeheerders, maar ook de vermogensbegeleiders hun huiswerk goed moeten doen en dat kan alleen maar door het wel en wee van de klant, zijn risicoprofiel en vermogensdoelstelling goed in beeld te brengen.
Noordam Vermogensregie biedt ook vermogensbegeleiding aan en heeft gezien dat de begeleiding door een professional bij de banken en vermogensbeheerders een andere houding tot gevolg heeft. Alleen dat al is winst….
Kijk ook eens op onze website voor meer informatie: http://www.noordamvermogensregie.nl/
Machiel Noordam