Update beleggingsvisie 2016

Marktcorrecties en bearmarkten zijn onvermijdelijk, de katalysator is telkens anders. Het is de prijs die we betalen om superieure rendementen te verkrijgen boven die van obligaties en liquiditeiten. Ons advies is: bewaar uw geduld en beleg met discipline.

Huidige situatie

 • De afgelopen weken kenmerken zich door grote onrust op de aandelen-, valuta-, grondstoffen- en obligatiemarkten.
 • Eén van de oorzaken is de afkoeling van de Chinese economie en de enorme opbouw van schuld in dezelfde economie de laatste jaren.
 • Hiernaast wordt de scherpe daling van de olieprijs genoemd als aanjager van het beursgeweld.
 • Recent hebben de BoJ (Bank of Japan) en de ECB de rente negatief gemaakt in de hoop de consumptie te stimuleren en inflatie te creëren.
 • Als gevolg van bovengenoemde factoren vreest men voor verdere besmetting naar de bankensector, maar ook naar de grondstoffen- en olieproducerende landen.
 • Over de volle breedte lijken de gerapporteerde bedrijfscijfers mee te vallen; echter met de vooruitzichten is men terughoudend.
 • Ter illustratie: ER Capital hanteert als één van de bouwstenen in haar beleggingsbeleid onderstaande beurssentimentsgrafiek van Credit Suisse. De grafiek geeft in één oogopslag weer wat het sentiment op de beurzen wereldwijd is. Wanneer beleggers massaal aan de koopkant opereren, ontstaat een euforische stemming. Nu lijkt het tegenovergestelde het geval: de beurs  staat in paniekstand. Afgelopen 30 jaar heeft zich dit 13 keer voorgedaan. Wij weten niet hoe diep of hoe lang de markten in deze toestand kunnen blijven, maar zien op iets langere termijn altijd een krachtig herstel op de beurzen.

Vooruitzichten

 • De economische groeivooruitzichten zijn afgekomen de laatste weken, maar nog altijd rooskleurig te noemen: het IMF raamt een wereldwijde groei van circa 3%.
 • De olie prijs lijkt zich op niveau’s rond de 30 USD per vat te stabiliseren echter met vrij grote dagelijkse uitslagen.
 • De Chinese economie is recent met tegenvallende economische ontwikkelingen gekomen, maar de aandelenmarkten reageren hier niet meer op.
 • De olie prijs biedt niet alleen nadelen: in diverse onderdelen (energie-input: transport, consument) van de economie ontstaan ook grote voordelen.
 • In dit beursgeweld kiezen wij uitsluitend voor kwaliteitsondernemingen.
 • Kwaliteit kenmerkt zich door goede rendementen op vermogens, stabiele kasstromen, weinig schuld op de balans en een aantrekkelijk dividendrendement.

Ter illustratie: onderstaande grafiek geeft de S&P500 en de MSCI Europe weer waarbij de dividenden zijn herbelegd. Op lange termijn wordt 75% van het totaal rendement bepaald door het ontvangen en herbelegde dividend.

Feiten over correcties en bearmarkten

Correcties (dalingen van meer dan 10%) en bearmarkten (dalingen van meer dan 20%) komen regelmatig voor: sinds 1980 hebben de wereldwijde aandelenmarkten 12 correcties en 7 bearmarkten gekend. Gemiddeld om de 2 jaar dus; hierbij verkeren de aandelenmarkten ongeveer 30% van hun tijd in een negatieve trend.

Een correctie duurt gemiddeld 87 dagen en het herstel 121 dagen waarbij de daling gemiddeld 13,7% bedraagt.

Bearmarkten zijn heftiger: gemiddeld duren zij 373 dagen (ruim een jaar) en het herstel 798 dagen (ruim 2 jaar) waarbij de daling gemiddeld 33,4% bedraagt. De ‘correctie’ in de AEX index is in april 2015 begonnen. Bron: Vanguard en de MSCI World Index.

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Update beleggingsvisie 2016”

 1. Dat het slecht zou gaan, en nog slechter wordt, was technisch allang gezien.
  Elmer Hogervorst heeft een ieder al lang gewaarschuwt met zijn artikelen hier.
  Eigenlijk niets nieuws onder de zon dus..
  En blijkbaar ontspringen ‘kwaliteitsondernemingen’ de dans, als zij het in 2008/2009 ook deden zit je goed. Heb zo m’n twijfels…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.