‘Change’ was het codewoord tijdens zijn verkiezingscampagne. Kan hij dat waarmaken? Yes, he can. Barack Obama heeft zijn omstreden healthcare reform package zondag door het Huis van Afgevaardigden weten te loodsen. Een mijlpaal voor de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Misschien ook een mijlpaal voor Turbo-beleggers? Met een Turbo op een aandeel als Pfizer kan ingespeeld worden op de actuele ontwikkelingen in de Amerikaanse gezondheidszorg.
“This is what change looks like”, aldus een tevreden Obama gisteravond tegenover verslaggevers (bron: Bloomberg). Het Huis van Afgevaardigden had even daarvoor groen licht gegeven voor twee wetsvoorstellen die een ingrijpende hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel vormen: de Patient Protection and Affordable Care Act, die eerder al door de Senaat werd goedgekeurd en de Health Care and Education Affordability Reconciliation Act (moet nog worden aan de Senaat worden voorgelegd). Eerstgenoemde wetsvoorstel is daarmee zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat goedgekeurd; vandaag zal president Obama zijn handtekening zetten onder de wet. De hervormingsplannen van Obama zullen in tien jaar een slordige $ 940 miljard kosten, zo becijferde de Congressional Budget Office. Een speerpunt van de hervormingen betreft het terugbrengen van het aantal onverzekerde Amerikanen: van de circa 49 miljoen onverzekerden zouden 32 miljoen alsnog verzekerd kunnen worden.
Dat is goed nieuws voor de één, en minder goed nieuws voor de ander. Amerikaanse verzekeraars staan lang niet allemaal te juichen bij de gedachte dat zij in de komende jaren verplicht zullen worden om nieuwe klanten te voorzien van een verzekering, of zij nu een medisch verleden hebben of niet. Een stijgend aantal Amerikanen dat via een verzekering toegang heeft tot zorg, kan voor bepaalde partijen ook positief uitpakken. Zo zou Pfizer, ’s werelds grootste medicijnfabrikant, kunnen profiteren van toenemende verkopen. Wel zal de medicijnindustrie zelf ook in de buidel moeten tasten: in een periode van negen jaar zal de industrie $ 28 miljard moeten ophoesten om medicijnen betaalbaar te maken voor ouderen.
Voor beleggers kunnen de ontwikkelingen rond de Amerikaanse gezondheidszorg interessant zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de koersontwikkeling van het eerdergenoemde Pfizer. Het aandeel Pfizer stond vanmiddag, op de eerste handelsdag na de goedkeuring van het wetsvoorstel, een kleine 2% hoger: het begin van een rally?
Wie meent van wel, zou daarop kunnen inspelen met een Turbo Long op Pfizer. Wie denkt dat de ontwikkelingen in de Amerikaanse zorg juist negatief zullen uitpakken voor deze medicijngigant, zou een Turbo Short op Pfizer kunnen overwegen. Beide varianten -met een relatief lage hefboom- zijn beschikbaar op het CoTurbo-platform. Minimum transactiekosten zijn slechts € 2,50 (ter vergelijking: bij Binck is dat € 10).
Allard Gunnink
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.