Tot hoever stijgt de koffieprijs?

De ergste droogte in decennia in Brazilië zorgt voor een ongekende stijging van de koffieprijzen. Mogelijk is meer dan 50% van de oogst mislukt. Dat is bepaald geen kleinigheid, want Brazilië is goed voor 36,8% van de wereldwijde productie van koffiebonen. De prijs van koffie is zodoende op het hoogste niveau in 2 jaar beland. De prijs is door de 2,00 dollar per pond (Lbs = 453 gram ) heen en staat op een niveau van $2.09. De prijs van koffie is in de afgelopen 3 maanden met meer dan 85% gestegen.

  • Koffie is een van de belangrijkste en meest gevraagde grondstoffen ter wereld.
  • Na aardolie is het zelfs de meest gebruikte grondstof
  • Koffie is na water de meest gedronken drank in de wereld.

Een kopje koffie drinken wordt steeds populairder in de wereld. In 2013 steeg de consumptie met opnieuw 2,7% naar een totaal van 145,8 miljoen balen. In 2012 bedroeg de consumptie nog 142 miljoen balen. Een baal weegt 60 kilo.

Die groei van 2,7% betekent een versnelling ten opzichte van het gemiddelde van 2,1% over de vier jaar daarvoor. Traditionele marketen, zoals de VS zijn voor een deel verantwoordelijk voor de hogere consumptie, maar zij niet alleen. Uit cijfers van the International Coffee Organisation blijkt, dat juist in de exporterende landen het gebruik sterk stijgt (figuur 1)

Langzamerhand beginnen zich echter steeds meer donkere wolken te verzamelen boven het bruine goedje. De prijs begint steeds verder op te lopen en de verwachting in de markt is dat de consument in de loop van dit jaar meer zal moeten gaan betalen. Wat is het geval. Naar het zich laat aanzien zal de productie de consumptie de komende jaren niet meer bijhouden. Voor dit jaar wordt voor het eerst een tekort verwacht. Het ICO laat voorzichtigheidshalve de consumptie voor het lopende jaar gelijk blijven ten opzichte van 2013. Dat blijft dus 145,8 miljoen balen. De oogst voor dit jaar wordt echter geschat op 145,7 miljoen balen. Dat tekort is niet onoverkomelijk, omdat er her en der nog voorraden liggen. De markt kijkt echter met de nodige zorg naar de oogst voor 2014-2015. De grote vraag is of die zich kan herstellen van de aanhoudende droogte in Brazilië, de grootste producent en exporteur van koffie. Het land is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie. De onzekerheid over de oogst is terug te zien in de prijzen. In maart van dit jaar beogen de prijzen zich tussen 177,29 US cents en 153,33 $ cents met een gemiddelde van 165,03 $ cents per pond. Dat was bijna 20% hoger dan in februari.

Het ICO waarschuwt voor verdere prijsschommelingen, zolang de onzekerheid over de oogst van komend jaar blijft aanhouden. Maar dan nog is het niet waarschijnlijk, dat dan de onrust uit de markt zal verdwijnen. Een recente studie heeft een vergelijking gemaakt met het rampjaar 1975, toen vorst de oogst ernstig aantastte. Als de waarheden van toen ook voor de huidige situatie van droogte opgaan, dan zal niet alleen de komende oogst onder de maat zijn, maar ook die van 2015-2016. Mogelijke tekorten zullen nog verergeren, omdat veel boeren nu al de neiging hebben om hun voorraden vast te houden om zo de hoogst mogelijke prijs te kunnen bedingen. Overigens is Brazilië niet het enige land, dat te kampen heeft met problemen met het weer. Soortgelijke berichten komen ook uit landen als Vietnam, India en Mexico.

Figuur 3 Prijsstijging koffie voorlopig onstuitbaar

Het aanhoudende slechte nieuws is terug te vinden op de internationale markten. Hierboven hebben we kort de hoge gemiddelde prijs over maart besproken. De prijsstijging heeft zich in de eerste weken van april gewoon voortgezet. De gemiddelde prijs ligt nu rond $ 2,00 per pond met als voorlopig hoogste prijs $ 2,0610 per pond. Die prijs kwam tot stand op 10 april jl. Met dit prijsniveau loopt de markt ver weg van de voorspellingen van beleggingsbanken als Goldman Sachs. Die voorziet voor dit jaar een gemiddelde prijs van $ 1,75 per pond. De huidige prijsstijgingen zijn meer in lijn met de sombere verachtingen van eerder gememoreerde studie. Die voorziet nog verdere prijsstijgingen als blijkt, dat de droogte ook de jonge aanplant voor de oogst van 2015 – 2016 heeft aangetast. Dan is the sky the limit.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.