Tien zwarte zwanen voor 2024

Saxo, de online handels- en beleggingsspecialist, maakt vandaag haar jaarlijkse Outrageous Predictions voor 2024 bekend. De voorspellingen zijn onwaarschijnlijke maar schetsen scenario’s die, als ze zouden plaatsvinden, schokgolven door de financiële markten en de politieke realiteit teweeg zouden brengen. 

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 21,7% in twee maanden.  Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Met 2024 in zicht ziet Saxo een wereld op een keerpunt. De vertrouwde weg van het afgelopen decennium loopt ten einde. Steen Jakobsen, Chief Investment Officer bij Saxo: “Sinds de Grote Financiële Crisis bewandelde de wereld al een wankel pad, al boden stabiele geopolitiek, lage inflatie en lage rentetarieven houvast. De pandemische jaren hebben dat evenwicht verstoord. Dat duidt op een verschuiving naar een toekomst vol onvoorspelbaarheid. Tegen die achtergrond presenteren we onze Outrageous Predictions: End of the Road.”

Met olie op $150 kopen Saoedi’s Champions League-franchise 

Terwijl de olieprijzen stijgen, breidt Saoedi-Arabië zijn invloed uit. Het koopt een van de meest begeerde franchises in de sport om een World Champions League te creëren 

Grote gezondheidscrisis treft wereldbevolking doordat mensen niet meer sporten door obesitasmedicijnen  

GLP-1 obesitasmedicijnen worden gezien als een oplossing voor de obesitasepidemie in de wereld. Maar het gemak van het nemen van een pil zorgt ervoor dat mensen stoppen met sporten en meer junkfood gaan eten: Hierdoor ontstaat een grote gezondheidscrisis. De wereldwijde obesitascijfers voor volwassenen schieten omhoog van de huidige 39% naar 45% in 2024.”

VS luidt einde kapitalisme in met belastingvrije staatsobligaties  

De VS hanteren een radicale fiscale strategie om hun economische uitdagingen aan te pakken door investeringen in staatsobligaties te stimuleren. De Amerikaanse regering wordt gedwongen om de fiscale uitgaven exponentieel te verhogen in de aanloop naar de verkiezingen van 2024 om de economie draaiende te houden en sociale onrust te voorkomen. In een wanhopige poging om de leenkosten te normaliseren, maakt de Amerikaanse overheid inkomsten uit staatsobligaties belastingvrij.

Generative AI deepfake veroorzaakt nationale veiligheidscrisis

Generatieve AI, geprezen als een zegen voor de productiviteit, wordt een bedreiging voor de nationale veiligheid na een gewaagde AI-fake tegen een hooggeplaatste ambtenaar in een ontwikkeld land. Regeringen treden met nieuwe regelgeving hard op tegen AI, waardoor de AI-hype een tik krijgt en durfkapitalisten de industrie ontvluchten.

Landen met handelstekort vormen ‘Club van Rome’ om te onderhandelen over handelsvoorwaarden  

Een coalitie van landen met een handelstekort wil de dynamiek van de wereldhandel in hun voordeel herstructureren. Omdat de schuldsituatie van de VS onbeheersbaar is geworden, vormt een groep van zes landen met een handelstekort een nieuwe ‘Club van Rome’ om samen te werken aan het terugdringen van tekorten. Ze willen collectief te onderhandelen over nieuwe wereldhandelsvoorwaarden met landen met een handelsoverschot.

Robert F. Kennedy jr. wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024  

In een verbluffende politieke ommekeer verovert Robert F. Kennedy jr. het presidentschap. Dat luidt een nieuwe politieke richting voor de Verenigde Staten in Een nieuw politiek tijdperk in de VS begint met de dramatische ommezwaai weg van de plutocratie, nu kiezers een einde eisen aan drastische ongelijkheid en onrechtvaardigheid en het einde van langdurige oorlogen.”

Japans ‘lucky 7%’ BBP-groeipercentage dwingt Bank of Japan om rentecurvecontrole los te laten 

Japan beleeft een verrassende economische opleving die leidt tot een belangrijke beleidswijziging van de Bank of Japan. De BoJ wordt gedwongen haar beleid om de rentecurve te beheersen in 2024 te beëindigen.

Luxemarkt zet neergang in omdat de EU een Robin Hood wordt en vermogensbelasting invoert
De nieuwe vermogensbelasting van de Europese Unie leidt tot een neergang in de luxemarkt, met grote gevolgen voor luxe merken. De Europese commissie voert een wet in die jaarlijks 2% van het vermogen van miljardairs belast. Deze moderne versie van Robin Hood stuurt schokgolven door de Europese luxe-industrie.

Implicaties voor markten en beleggers
Hoewel deze voorspellingen zeker geen officiële marktvoorspellingen van Saxo Bank zijn, herinneren ze beleggers eraan dat ze rekening moeten houden met alle mogelijke uitkomsten, zelfs wanneer deze vergezocht lijken. Outrageous Predictions zijn een bewuste poging om de grenzen van het voorstellingsvermogen van marktdeelnemers op te zoeken en hen voor te bereiden op elke eventualiteit.

Lees de volledige Outrageous Predictions 2024 op de website van Saxo Bank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.