Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Somberheid is troef

De paniek lijkt compleet. Gisteren tuimelden koersen verder omlaag na een lichte opleving op dinsdag.
Beleggers zijn op zoek naar veiligheid, maar die zoektocht verloopt anders dan normaal. Goud doet dit keer niet mee, evenmin als de veilige haven bij uitstek, de Amerikaanse 10jaars treasury. Sterker nog, ze doen deze traditionele ‘veilige havens’van de hand, een ongehoord verschijnsel.
Beleggers willen eerst en vooral cash zien. Dat hebben ze nodige, omdat door de paniek in de volle breedte en diepte van de markten hun verplichtingen elders in de markt sterk gestegen zijn. Beleggers worden ook nog eens op stang gejaagd door de eerste voorspellingen over de diepte van de recessie.
JP Morgan verwacht over het 1ste kwartaal een daling van het Amerikaanse BBP van 4%. In het 2de kwartaal kan de daling 15%. Voor Europa zijn de verwachtingen nog somberder met dalingen van respectievelijk 15% en 22%.
De steeds somberdere verwachtingen hebben ook als negatief effect, dat stappen van de centrale banken als te laat en te mager beoordeeld worden. Het is trouwens nog maar de vraag of het beleid van renteverlaging en monetaire verruiming nog echt zoden aan de dijk zet.
Misschien moeten overheden hun verantwoordelijkheid nemen en het middel van helicoptergeld inzetten.
Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *