Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

En weer zijn er geen lessen geleerd

Wat is de overeenkomst tussen wc papier en staatsobligaties? Beide zijn het object van irrationeel menselijk handelen.

Over het hamsteren van WC papier is voldoende gezegd. Niet over het feit dat beleggers massaal hun treasuries dumpen. Onder normale barre omstandigheden is de Amerikaanse treasury juist een baken van zekerheid en veiligheid. Daar zoek je toch je heil bij!

Dit keer niet. De belegger doet zijn veilige papier juist massaal van de hand, omdat hij alleen nog maar cash wenst. Er is een bijna onmetelijke markt voor treasuries.

Maar waar komt dat schrapen van cash vandaan? Natuurlijk, het is een blijk van grote onzekerheid. Maar er spelen nog enkele zaken. Fondsmanagers hebben geld nodig, omdat beleggers weg willen uit bijvoorbeeld obligatiefondsen. Ze zijn bang dat de obligatiemarkt op slot gaat bij gebrek aan liquiditeit.

Ook hebben veel assetmanagers en hedgefunds riskante strategie├źn opgezet, waardoor ze zich nu geconfronteerd zijn met zogeheten margin calls. Ook daar is veel cash voor nodig. Blijkbaar hebben deze dames en heren weinig bijgeleerd sinds 2008 en blijkbaar hebben toezichthouders weer zitten slapen.

Blijkbaar is het huidig handelssysteem veel fragieler dan gedacht met als uitkomst dat liquiditeit in noodtempo opdroogt met alle gevolgen van dien.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *