Rijke beleggers gooien portefeuille om

Het jaar 2022 was een rollercoaster voor de financiële markten. De coronapandemie, oorlog, inflatie, renteverhogingen en een energie- en bankencrisis zorgden voor veel onrust en onzekerheid. Hoe reageerden de vermogende investeerders op deze turbulente tijden? Een nieuw onderzoek van EY laat zien dat ze hun portefeuilles flink hebben aangepast. Ze zochten naar meer diversificatie, flexibiliteit en bescherming. Ze veranderden ook vaak van bank of van beleggingsstrategie. Wat kunnen we leren van hun tactieken? Lees verder en ontdek het zelf.

De redenen voor de portefeuilleveranderingen

Vermogende investeerders zijn klanten van vermogensbeheerders en privébanken die hoge bedragen investeren. Ze worden ook wel High Net Worth Individuals (HNWI) genoemd. Volgens de EY-studie, waarvoor meer dan 2.600 van deze klanten wereldwijd werden ondervraagd, willen ze in de komende drie jaar gemiddeld een derde (33 procent) van hun portefeuillewaarde heralloceren.

De redenen hiervoor zijn het verlangen om risico’s over meerdere aanbieders te spreiden en te reageren op de toegenomen volatiliteit. De beleggers zijn niet tevreden met de prestaties en de service van hun huidige vermogensbeheerders. Ze willen ook meer controle hebben over hun eigen beleggingsbeslissingen.

De tactieken voor de portefeuilleveranderingen

De vermogende investeerders hanteren verschillende tactische benaderingen om hun portefeuilles aan te passen. Zo is bijna de helft van hen (48 procent) bereid om binnen de komende drie jaar van vermogensbeheerder te veranderen. Vooral de millennials (76 procent) zijn geneigd om over te stappen naar een andere aanbieder die betere rendementen, meer transparantie en een grotere productkeuze biedt.

Daarnaast grijpen drie op de vier beleggers (77 procent) zelf actief in en veranderen ze hun beleggingsgedrag als hun portefeuille aan waarde verliest. Dit gaat gepaard met een selectieve verschuiving van een langetermijnstrategie (buy & hold) naar een meer tactische aanpak. Zo heeft elke derde belegger (34 procent) zijn inzet in actief beheerde producten verhoogd. Om zich tegen toekomstige koersdalingen te beschermen, zou bijna de helft van de beleggers extra vermogen in actieve beleggingsstrategieën verschuiven.

De doelen voor de portefeuilleveranderingen

De EY-studie laat ook zien dat de vermogende investeerders hun overkoepelende beleggingsdoelen hebben aangepast aan de veranderende marktomstandigheden. De drie belangrijkste doelen zijn nu: (1) bescherming tegen inflatie, (2) waardebehoud/inkomenszekerheid en (3) financiële veiligheid.

Deze doelen weerspiegelen een iets defensievere focus dan voorheen, toen rendement en groei meer prioriteit hadden. De beleggers zijn zich bewust geworden van de impact van de marktgebeurtenissen op hun portefeuilles. Veel effecten verloren wereldwijd aanzienlijk aan waarde door de druk op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten. Veel (offensief ingestelde) beleggers willen hun portefeuille beschermen tegen nieuwe schommelingen of zelfs koersdalingen.

De keuzes voor de portefeuilleveranderingen

De vermogende investeerders hebben tegenwoordig toegang tot een breed scala aan activa, naast klassieke spaardeposito’s, fondsen en ETF’s. Denk bijvoorbeeld aan private assets, cryptomunten en ESG-investeringen. Daarnaast zijn er nieuwe aanbieders met disruptieve bedrijfsmodellen en een grotere diversiteit.

Dit betekent echter niet dat het beheren van hun vermogen eenvoudiger is geworden. Integendeel, de beleggers moeten meer beslissingen nemen en meer informatie verwerken. Ze moeten ook afwegen of de nieuwe beleggingsproducten en -klassen bijdragen aan de risicospreiding of juist meer waardeveranderingen met zich meebrengen.

Conclusie

De EY-studie laat zien dat vermogende investeerders hun portefeuilles omgooien in een turbulente markt. Ze zoeken naar meer diversificatie, flexibiliteit en bescherming. Ze veranderen ook vaak van bank of van beleggingsstrategie. Ze hebben ook meer keuze dan ooit, maar dat brengt ook meer uitdagingen met zich mee. Het is daarom belangrijk dat ze een duidelijke visie hebben op hun financiële situatie en doelstellingen, en dat ze zich laten adviseren door deskundige vermogensbeheerders.

Bron: Jetzt sortieren vermögende Anleger ihre Portfolios neu (WirtschaftsWoche, 2023)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.