Men zou kunnen aannemen dat voor veel beleggers ‘plezier en opwinding’ niet bepaald de emoties zijn die ze momenteel associëren met het onderwerp ‘aandelen’. Enerzijds omdat de Duitsers traditioneel worden beschouwd als “moffels over aandelen”, anderzijds omdat de marktontwikkeling dit jaar de wens van veel beleggers om in effecten te beleggen zou kunnen bederven. Uit een actueel onderzoek van Union Investment, uitgevoerd van april tot juli 2022, blijkt echter dat vooral mannen positieve gevoelens associëren met beleggen in aandelen. Vrouwen daarentegen zijn meer bezorgd en onzeker.
Vrouwen beleggen in veiligheid, mannen nemen risico’s
De genderspecifieke verschillen komen voor het eerst naar voren in de voorkeursvormen van beleggen: mannen beleggen voornamelijk in ‘risicovolle’ (maar soms hoogrentende) aandelen, terwijl vrouwen nog steeds waarde hechten aan ‘veilige’ verliesmakers zoals spaarrekeningen. Terwijl 46 procent van de mannelijke respondenten zei in aandelen te beleggen, deed slechts 22 procent van de vrouwen dat. Bijna de helft van de mannen (48 procent) had aandelenfondsen, terwijl dat bij de vrouwelijke respondenten net iets meer was dan een op de drie (35 procent). Rentegebonden beleggingen zoals spaarrekeningen (vrouwen: 66 procent, mannen: 53 procent) of woonsparen (vrouwen: 42 procent, mannen: 35 procent) kwamen daarentegen vaker voor bij vrouwen.
Maar waarom beleggen vrouwen minder vaak in risicovolle maar ook meer kansrijke activa? Dit heeft enerzijds te maken met de beoordeling van de eigen kennis, maar anderzijds ook veel met emoties. Bij het denken over aandelen en fondsen associëren mannen vooral anticipatie en optimisme (63 procent) en plezier en opwinding (61 procent). Vrouwen associëren aandelenbezit vaker met onzekerheid en onwetendheid (47 procent) en pessimisme en zorgen (37 procent).
Vrouwelijke beleggers onderschatten hun kansen op de aandelenmarkt, zo blijkt uit een onderzoek van ING naar genderinvesteringen: in 2021 behaalden vrouwen zelfs iets meer rendement dan mannelijke klanten (22,5 procent tegenover 21 procent). De reden ligt voor de hand: mannen nemen meer risico en verhandelen hun aandelen beduidend vaker dan vrouwen, wat kan leiden tot verliezen op de aandelenmarkt.
Plezier, spanning en: zeer aantrekkelijk rendement
Het komt erop neer dat de onderzoeksgegevens betekenen dat de aandelenmarkt – ongeacht geslacht – leuk kan en moet zijn. Vooral omdat geen enkele andere vorm van beleggen op lange termijn een beter rendement oplevert. Ondanks alle crises behaalden de Dax en Dow Jones een historisch gemiddeld rendement van +9% per jaar inclusief dividenden, en Champions-aandelen behalen op lange termijn zelfs een gemiddelde dubbelcijferige prestatie.
Auteur: Markus Schmidhuber