Er zijn steeds meer vermogende particulieren. Een recente studie laat zien waarom dit is, waar rijkdom geconcentreerd is, waarom steeds meer vrouwen, jongeren en tech-ondernemers miljonair worden en waar vermogensbeheer in de toekomst op moet letten.
Het wereldwijde totale vermogen van vermogende particulieren is in 2021 met acht procent gestegen. De auteurs van het onderzoek schrijven de groei, zowel in Duitsland als elders, toe aan de economieën die zich toen aan het herstellen waren. Ook de bloeiende aandelenmarkt speelde een rol in de opkomst. Dat blijkt uit onderzoek van managementadviesbureau Capgemini.
Geld verdienen op een eenvoudige manier? Vraag dan onze gratis brochure aan.
De rangschikking van de continenten
In de ranglijst van wereldregio’s staat Noord-Amerika bovenaan – daar waren in 2021 ongeveer 13,2 procent meer dollarmiljonairs dan in 2020. Hun totale vermogen steeg in dezelfde periode met 13,8 procent. Europa volgt op de tweede plaats, met 6,7 procent meer miljonairs. De groei van het totale vermogen van Europese vermogende particulieren bedroeg 7,5 procent. De regio Azië-Pacific staat op de derde plaats. Vorig jaar waren hier 4,2 procent meer vermogende miljonairs. Hun balanstotaal steeg met 5,4 procent.
De meeste dollarmiljonairs kwamen uit deze landen
De meeste vermogende miljonairs in 2021 kwamen uit de VS, Japan, Duitsland en China. 63,6 procent van alle dollarmiljonairs woont in deze drie landen. Ten opzichte van 2020 is het aandeel van deze vier landen met 0,7 procentpunt gestegen.
Steeds meer “superrijk”
De rijkdom van de wereld is geconcentreerd, en blijkbaar zijn er niet alleen steeds meer miljonairs, maar ook steeds meer superrijken: de groep van zogenaamde “ultra high net worth individuen” – mensen met een belegbaar vermogen van meer dan 30 miljoen US dollar – groeide in 2021 wereldwijd met 9,6 procent. Hun totale vermogen steeg met 8,1 procent.
Het aantal ‘mid-miljonairs’ ($ 5 miljoen tot $ 30 miljoen), zoals ze in het onderzoek worden genoemd, steeg met 8,5 procent. Uw totale vermogen met 8,4 procent. De ‘miljonairs naast de deur’, die $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen waard zijn, groeiden in 2021 met 7,7 procent. Hun totale vermogen is met 7,8 procent gestegen.
De auteurs van het onderzoek wijzen erop dat de verschillen tussen de groeipercentages van de activaklassen steeds kleiner worden. Dit wijst op het nivelleren van concurrentievoorwaarden, zoals verbeterde toegang tot informatie voor alle beleggers en de “democratisering van activaklassen”.
Vrouwen, millennials en techprofessionals
Daarnaast wordt de samenstelling van de groep vermogende particulieren steeds diverser: er zijn steeds meer vrouwen, millennials, leden van Gen Z of mensen die hun geld verdienen bij technologiebedrijven.
Ongeveer 70 procent van de wereldwijde rijkdom zou in de komende twee generaties door vrouwen worden geërfd. Zij zouden bijzonder belang hechten aan transparantie en gegevensbeveiliging.
Deze opkomende groepen hebben elk hun eigen waarden, voorkeuren en wensen waar veel vermogensbeheerders momenteel niet aan kunnen voldoen. Als gevolg hiervan verhuizen veel van de miljonairs naar meer flexibele concurrenten of kleinere family offices.