DSM gepositioneerd voor duurzame groei

Door de hoge inflatie, en de daarmee gepaard gaande renteverhogingen, zijn groeiaandelen op de beurs fors afgewaardeerd. Zolang de inflatie niet is beteugeld zijn beleggers huiverig om weer met overtuiging in groei te investeren. Is het daarmee dan helemaal uit de mode? Nee. Het vizier van beleggers is verlegd naar ‘groei tegen een redelijke prijs’. DSM is een bedrijf dat aan die criteria voldoet.

Strategie

Door de Russische invasie in Oekraïne, de hoge inflatie en de Europese energiecrisis heeft de strategiewijziging van DSM bij beleggers wellicht niet de aandacht gekregen die ze verdient. Het bedrijf verkocht in 2022 de divisies Protective Materials en Engineering Materials zoals eerder al was aangekondigd. Op 31 mei 2022 kondigde de voormalige chemiereus een fusie aan met het Zwitserse Firmenich. DSM laat daarmee een rijke historie in de chemie nog verder achter zich en richt zich vanaf hier op voeding, gezondheid en duurzaam leven. De combinatie van DSM en Firmenich krijgt een sterke marktpositie in de gekozen segmenten met klanten in alle werelddelen.

Duurzaam

De keuze van DSM om afscheid te nemen van de chemie is een bewuste. Ook al is er nu veel te doen over energiezekerheid en een tijdelijke terugkeer naar fossiel, op lange termijn is de trend naar duurzaamheid onmiskenbaar. Niet veel bedrijven durven de keuze voor duurzaamheid te maken. De concurrentie is daardoor beperkt, waardoor DSM-Firmenich geacht wordt een prijszetter te kunnen zijn. Opvallend is dat bij veel banken het aandeel DSM nog steeds gevolgd wordt door de analist voor de chemiesector. Zodra dat wijzigt kan DSM ook in de smaak vallen bij de steeds groter wordende groep van duurzame beleggers.

Groei tegen een redelijke prijs

Samen met Firmenich is DSM gericht op groei. De CEO van Firmenich noemde de combinatie een ‘powerhouse of science and innovation’ met een budget voor Research & Development van €700 miljoen. In onze publicaties van de afgelopen weken hebben we het bij eToro regelmatig gehad over het toevoegen van aandelen die groei bieden tegen een redelijke prijs. Met een koers/winstverhouding van 20x valt DSM wat ons betreft in die categorie. Kijken we naar de koersgrafiek (zie onder), dan zien we dat de koers van het aandeel technisch het steunniveau van voor de coronapandemie nadert. Met gehoopt positief nieuws over dalende energieprijzen zien we ruimte omhoog. Het nieuwe DSM past prima in een gespreide aandelenportefeuille die gericht is op de lange termijn. Dit blijkt ook uit de posities van Nederlandse eToro gebruikers, het aantal beleggers dat DSM in portefeuille houdt steeg vorige maand met 11%.

Koersontwikkeling DSM in de afgelopen vijf jaar

Dsm beurskoers

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.