Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nog meer geld maakt je gelukkiger!

Geld alleen maakt je niet gelukkig’ of ‘Beter arm en gezond dan rijk en ziek’ zijn slechts twee idiomen waarmee het belang van geld voor het menselijk geluk wordt ontkend of gerelativeerd. De Egyptische farao Achnaton zei: “Wie zijn rijkdom vergroot, vergroot zijn zorgen”.

Het lijkt erop dat filosofen en intellectuelen vooral sceptisch waren en staan ​​tegenover de toename van menselijk geluk door geld. Dit scepticisme is blijkbaar ook bevestigd door wetenschappelijke studies. De twee Nobelprijswinnaars Daniel Kahneman en Angus Deaton kwamen tot de conclusie dat het verband tussen hoger inkomen en groter geluk van toepassing is, maar slechts tot een bepaalde grens, namelijk tot een jaarinkomen van $ 75.000.

Alles wat verder gaat, heeft niet langer een significante invloed op de tevredenheid van een persoon, omdat ze al gewend zijn geraakt aan een comfortabele financiële positie en slechts minimale veranderingen in hun levensstijl aanbrengen bij elke verhoging.

Een nieuwe studie die nu in het Amerikaanse tijdschrift PNAS is gepubliceerd, komt echter tot een heel andere conclusie. Amerikaanse onderzoekers die met Matthew A. Killingsworth werkten, ontdekten dat zowel het “ervaren welzijn” als het “evaluatieve welzijn” toenemen met het inkomen. “Ervaren welzijn” werd gemeten door 1,73 miljoen rapporten van 33.391 Amerikanen te evalueren. Ze werden op verschillende tijdstippen op hun smartphone benaderd en ze kregen de vraag: “Hoe voel je je nu?” (“Hoe voel je je nu?”).

Het ‘evaluatief welbevinden’ werd gemeten met de vraag: ‘Hoe tevreden ben je over het algemeen met je leven?’ (‘Hoe tevreden ben je in het algemeen over je leven?’).

Het interessante resultaat van deze studie: de in de studie door Kahneman en Deaton gestelde limiet van 75.000 dollar bestond niet. Het verband tussen meer geld en meer geluk in het leven kon duidelijk worden aangetoond voor zowel inkomen tot 80.000 dollar als voor inkomen daarboven.

Methodologisch vertoonde de studie enkele voordelen ten opzichte van oudere studies. In oudere onderzoeken konden de respondenten de vraag over hun geluk bijvoorbeeld alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden, terwijl in het huidige onderzoek een schaal met verschillende niveaus werd gebruikt. Een ander groot voordeel was dat het contact met de mobiele telefoon ook daadwerkelijk de huidige emotionele toestand meet. In eerdere onderzoeken werd mensen alleen gevraagd om te onthouden hoe ze zich voelden. Dergelijke herinneringen worden echter vaak vervalst en sterk gekleurd door de huidige emotionele toestand.

Bron: wallstreet-online.de

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *