Wat waarderen werknemers bij het zoeken naar een baan? Zouden ze hun vrije tijd opgeven voor geld, of liever meer vrije tijd en minder loon? Dat is uit een onderzoek gebleken.
Veel werknemers werken hard om genoeg geld te sparen om hun eerste huis te kopen of te sparen voor hun pensioen. Maar maakt geld echt gelukkig? Zou het niet beter zijn om een stapje terug te doen van je werkuren en meer van je vrije tijd te genieten? Een vraag die niet alleen particulieren, maar ook sommige wetenschappers zichzelf stellen. Dat gold ook voor de twee wetenschappers van de Harvard Business School, Ashley Whillans en Elizabeth Dunn, die hierover een onderzoek voerden onder meer dan 1.000 studenten.
Duidelijk resultaat
Hiervoor kregen de proefpersonen twee scenario’s voorgeschoteld, waarbij tijd in het eerste meer gewaardeerd wordt en in het tweede geval geld. Ze konden kiezen met welke situatie ze zich meer konden identificeren. Twee jaar na hun afstuderen werd hen gevraagd de studievragen opnieuw te beantwoorden en hun huidige situatie te bespreken. De meeste studiedeelnemers gaven aan dat ze hun tijd meer waarderen en er een deel van hun salaris voor zouden opofferen.
Volgens onderzoeksresultaten is dit ook het geval in de eerste jaren na het afstuderen.
Het is echter onzeker of dit als een algemeen geldige conclusie kan worden beschouwd. Want het maakt verschil of een afgestudeerde uit een rijk gezin komt en dus geen financiële problemen heeft of dat je na je studie eerst een grote schuldenberg moet afbetalen. In het laatste geval is het duidelijk dat de afgestudeerde veel vrije tijd moet opofferen om voldoende geld te verdienen en dus weinig keus heeft.
8-urige werkdag ongezond?
Andere wetenschappers hebben zich ook met dit onderwerp beziggehouden en hebben zelfs de veronderstelling geopperd dat een werkweek van 40 of 60 uur ongezond is omdat mensen zich maar vier tot vijf uur per dag effectief kunnen concentreren. Daarom eisen ze kortere werktijden voor hetzelfde loon.
In 2016 is in Zweden een bijbehorend pilotproject uitgevoerd, waar een zesurige werkdag is getest. Uit de pilot bleek dat werknemers productiever en minder ziek waren. Een van de deelnemende bedrijven produceerde ook minstens zoveel als zijn concurrenten.
Start met Automatisch Beleggen
De wereldbevolking wordt rijker, de eisen aan vermogensbeheerders nemen toe: zelfs de rijken willen producten op maat tegen lage kosten.
Belangrijk inzicht voor beleggers : Politieke meningen kunnen het rendement op investeringen schaden vooral antikapitalisme en nationalisme.
Ondanks politieke en handelsconflicten groeide de wereldwijde financiële rijkdom vorig jaar sneller dan sinds 2005.
Veel mensen jagen de droom na om ooit rijk te worden en tot de exclusieve kring van miljonairs te behoren.