Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is vrije tijd of geld belangrijker?

Wat waarderen werknemers bij het zoeken naar een baan? Zouden ze hun vrije tijd opgeven voor geld, of liever meer vrije tijd en minder loon? Dat is uit een onderzoek gebleken.

Veel werknemers werken hard om genoeg geld te sparen om hun eerste huis te kopen of te sparen voor hun pensioen. Maar maakt geld echt gelukkig? Zou het niet beter zijn om een ​​stapje terug te doen van je werkuren en meer van je vrije tijd te genieten? Een vraag die niet alleen particulieren, maar ook sommige wetenschappers zichzelf stellen. Dat gold ook voor de twee wetenschappers van de Harvard Business School, Ashley Whillans en Elizabeth Dunn, die hierover een onderzoek voerden onder meer dan 1.000 studenten.

Duidelijk resultaat
Hiervoor kregen de proefpersonen twee scenario’s voorgeschoteld, waarbij tijd in het eerste meer gewaardeerd wordt en in het tweede geval geld. Ze konden kiezen met welke situatie ze zich meer konden identificeren. Twee jaar na hun afstuderen werd hen gevraagd de studievragen opnieuw te beantwoorden en hun huidige situatie te bespreken. De meeste studiedeelnemers gaven aan dat ze hun tijd meer waarderen en er een deel van hun salaris voor zouden opofferen.

Volgens onderzoeksresultaten is dit ook het geval in de eerste jaren na het afstuderen.
Het is echter onzeker of dit als een algemeen geldige conclusie kan worden beschouwd. Want het maakt verschil of een afgestudeerde uit een rijk gezin komt en dus geen financiële problemen heeft of dat je na je studie eerst een grote schuldenberg moet afbetalen. In het laatste geval is het duidelijk dat de afgestudeerde veel vrije tijd moet opofferen om voldoende geld te verdienen en dus weinig keus heeft.

8-urige werkdag ongezond?
Andere wetenschappers hebben zich ook met dit onderwerp beziggehouden en hebben zelfs de veronderstelling geopperd dat een werkweek van 40 of 60 uur ongezond is omdat mensen zich maar vier tot vijf uur per dag effectief kunnen concentreren. Daarom eisen ze kortere werktijden voor hetzelfde loon.

In 2016 is in Zweden een bijbehorend pilotproject uitgevoerd, waar een zesurige werkdag is getest. Uit de pilot bleek dat werknemers productiever en minder ziek waren. Een van de deelnemende bedrijven produceerde ook minstens zoveel als zijn concurrenten.

Redactie finanzen.ch

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *