De superrijken worden steeds armer

Het jaar 2023 was geen goed jaar voor de rijken. Door verliezen op de aandelenmarkten daalde hun vermogen wereldwijd met bijna 3 procent. Maar niet alle rijken werden evenveel getroffen. De ultrarijken, die meer dan 30 miljoen dollar bezitten, leden de grootste verliezen. Hoe komt dat? En wat betekent dat voor de rest van de wereld?

De club van dollar-miljonairs krimpt

Volgens een onderzoek van het adviesbureau Capgemini, daalde het vermogen van de rijken wereldwijd in 2023 in totaal met bijna 3 procent tot 68,1 biljoen dollar. Het was de eerste daling sinds zeven jaar. De belangrijkste oorzaak was de malaise op de aandelenmarkten, die door internationale handelsconflicten, de afkoeling van de wereldeconomie en de onzekerheden rond de Brexit werden getroffen.

De club van dollar-miljonairs verloor ook leden voor het eerst sinds de wereldwijde financiële en economische crisis van 2008. Wereldwijd waren er in 2023 18 miljoen dollar-miljonairs. Dat waren 0,3 procent minder dan in 2017. Ondanks de daling behoort Duitsland nog steeds tot de landen met de meeste dollar-miljonairs. Bovenaan staan de VS, gevolgd door Japan, Duitsland en China. De vier landen zijn samen goed voor 61,2 procent van de vermogenden wereldwijd.

De ultrarijken verliezen het meest

De grootste financiële verliezen werden volgens de studie geregistreerd door de ultrarijken, die over meer dan 30 miljoen dollar beschikken. Hun totale vermogen daalde met ongeveer zes procent. “De wereldwijde vermogensdaling concentreert zich heel duidelijk op deze groep”, zei Capgemini-expert Klaus-Georg Meyer.

De ultrarijken zijn meer blootgesteld aan de schommelingen op de aandelenmarkten, omdat ze een groter deel van hun vermogen in aandelen hebben belegd. Bovendien hebben ze meer internationale belangen, die gevoeliger zijn voor geopolitieke spanningen en valutaschommelingen. Voor meer dan een kwart van het wereldwijde vermogensverlies stond China, dat te lijden had onder de handelsoorlog met de VS en de afnemende groei.

De miljonairs van hiernaast blijven stabiel

De “miljonairs van hiernaast” (1 tot 5 miljoen dollar) waren het minst getroffen door de vermogensdaling. Hun vermogen daalde in totaal met 0,4 procent. Deze groep is minder afhankelijk van de aandelenmarkten, omdat ze een groter deel van hun vermogen in vastrentende waarden, contant geld en onroerend goed hebben belegd. Bovendien hebben ze meer lokale belangen, die minder vatbaar zijn voor internationale schokken.

De miljonairs van hiernaast vormen ook het grootste segment van de rijken, met ongeveer 90 procent van het totale aantal dollar-miljonairs. Zij zijn vaak afkomstig uit middelgrote bedrijven of hebben dienovereenkomstig geërfd.

Conclusie

Het jaar 2023 was een moeilijk jaar voor de rijken, maar vooral voor de ultrarijken. Hun vermogen daalde aanzienlijk door verliezen op de aandelenmarkten en internationale onzekerheden. De miljonairs van hiernaast daarentegen wisten hun vermogen grotendeels te behouden of slechts licht te zien dalen. Zij hadden een meer conservatieve en lokale beleggingsstrategie.

Deze trend kan gevolgen hebben voor zowel de rijken als de rest van de wereld. De ultrarijken kunnen hun consumptiepatroon aanpassen, minder filantropisch worden of hun vermogen herstructureren om risico’s te verminderen. De miljonairs van hiernaast kunnen hun vermogen zien groeien, meer kansen krijgen of meer vertrouwen hebben in de economie. De rest van de wereld kan de gevolgen ondervinden van de veranderingen in de vraag, het aanbod en de verdeling van het vermogen. Het is dus belangrijk om de ontwikkelingen op de vermogensmarkt te volgen en te begrijpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.