Lego was een betere belegging dan aandelen van grote bedrijven en versloeg ook goud als investering. Dat blijkt uit een studie van een economiehoogleraar uit Moskou.
Hoe pijnlijk het ook is om op blote voeten op een Legobloksteen te stappen, het gooien van een set kan nog meer pijn doen. Tenminste financieel. Het populaire speelgoed, dat themaparken en een filmfranchise heeft geïnspireerd, kan een veelbelovende investeringsactiva zijn, volgens een paper dat is gepubliceerd door een professor economie aan een universiteit in Moskou.
“We vinden dat Lego-investeringen beter presteren dan grote aandelen, obligaties, goud en andere alternatieve beleggingen, wat het gemiddelde rendement van ten minste 11% (8% in reële termen) oplevert in de steekproefperiode van 1987-2015”, schreef Victoria Dobrynskaya in april 2018 papier met de titel “LEGO-The Toy of Smart Investors.”
Het rapport komt met een paar kanttekeningen. Er is een verschil, zowel qua omvang als qua dynamiek, tussen de markt voor verzamelobjecten, waar Lego-sets worden gekocht en verkocht (meestal op eBay) en de financiële markten, waar aandelen en goud worden verhandeld. Eén Lego-set, een Star Wars Darth Revan-set die in 2014 voor $ 3,99 in de winkel lag, werd een jaar later opnieuw verkocht voor $ 28,46-een jaarlijks rendement van 613%. Maar zelfs als een vergelijkbaar rendement op tientallen Lego-sets wordt behaald, komt het neer op honderden dollars per jaar, niet de tienduizenden die de meeste gepensioneerden nodig hebben bij hun pensionering.
En dan is er het risico dat Lego-manie een hoogtepunt heeft bereikt. Collectibles worden aangedreven door rages: honkbalkaarten en Beanie Babies zijn niet zo populair als ze ooit waren. In het onderzoek van Dobrynskaya blijkt dat Lego sets vrijgegeven in 2014 een gemiddeld jaarlijks rendement van 82% haalden, ten opzichte van 5% in 2004. Maar meer recentelijk heeft Lego het moeilijk gehad. Het bedrijf sneed in 2017 ongeveer 1.400 banen , terwijl de omzet met 8% daalde, het eerste jaar van daling na 13 jaar groei.