Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De vraag naar palladium explodeert

In ons interview was Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund,positief op palladium. De prijs van het edelmetaal palladium is gestegen tot een recordhoogte. Maandenlang kent de prijs maar één richting: omhoog. De reden is de grote vraag vanuit de auto-industrie. Goud en zilver blijven ook favoriete beleggers.

Onlangs heeft een troy ounce (ongeveer 31,1 gram) palladium voor de eerste keer meer dan $ 1500 op de grondstoffenbeurzen gekost. Het metaal dat wordt gebruikt voor de productie van autokatalysatoren is sinds het begin van het jaar met bijna 20 procent gestegen dankzij de sterke vraag. In de afgelopen zes maanden alleen al zijn de zaken met meer dan 60 procent gestegen.

Dit heeft ook te maken met de dieselcrisis, zegt Carsten Fritsch, resource-expert bij Commerzbank. Cruciaal voor het tekort aan palladium is volgens Fritsch de grote vraag vanuit de auto-industrie. In het afgelopen jaar was dit goed voor 85 procent van de totale vraag. Palladium wordt gebruikt in katalysatoren voor benzinemotoren. Vanwege strengere emissieregels neemt de vraag toe.

Dieselcrisis zorgt ervoor dat de vraag explodeert  

Bovendien werd diesel door veel consumenten in diskrediet gebracht. “Daarnaast is er extra vanwege de diesel crisis in Europa en de daaruit voortvloeiende verschuiving van diesel naar benzine-auto’s,” zei Fritsch. Indien nu voor dieselkatalysatoren plaats platina vereist, wordt palladium gebruikt in het bijzonder in benzinemotoren. De prijs van platina is maar relatief weinig veranderd sinds het begin van het jaar.

De experts van Heraeus zijn van mening dat het palladium-knelpunt zich in 2019 zal voortzetten. Een lichte groei van de automarkt en strengere emissievoorschriften in China zouden de vraag naar palladium verder doen toenemen, terwijl de productie niet in dezelfde mate zou stijgen. Overigens zijn Rusland en Zuid-Afrika de landen die samen de meerderheid van de wereldwijde productie uitmaken.

Maar er zijn ook risico’s. De prijs zou kunnen dalen als de economie van de zwaargewichten in de automobielsector in China en de VS verzwakt, volgens de experts van Heraeus.

Ik hou erg veel van goud en zilver …

Goud staat ook op de boodschappenlijstjes voor beleggers. Tegen het midden van de week was de prijs van een troy ounce gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2018. Reeds in de afgelopen handelsdagen had de goudprijs herhaaldelijk een nieuwe top van tien maanden bereikt. “Politieke en economische onzekerheden geven momenteel de goudprijs een boost”, zei Commerzbank-expert Eugen Weinberg. Zilver is ook een van de gewilde edelmetalen. Seizoensoorzaken kunnen ook de huidige vraag rechtvaardigen .

Beleggen in palladium

Beleggen in palladium kan op verschillende manieren:

Fysiek
Door middel van een tracker

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *