Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zilverprijs kan inhaalslag maken

Goud is het afgelopen jaar al veel duurder geworden. Zilver zit nog steeds achter. Maar dat kan snel veranderen, zegt een expert. De marktanalist Dimitri Speck, hoofd van het analyseplatform “Seasonax”, wijst ook op de prijsverhouding tussen goud en zilver. Dit is momenteel ongeveer 83, wat volgens historische normen zeer hoog is.

Speck vindt het waarschijnlijk dat de zilverprijs, die wordt uitgedrukt per ounce (31,1 gram), nu beter zou kunnen presteren.

Van januari tot begin april speelt de muziek

Daarnaast verwijst Speck naar de seizoensgebonden koers van de zilverprijs. De grafiek illustreert de gemiddelde prijsontwikkeling van zilver in de afgelopen 15 jaar. Vooral aan het begin van het jaar is de zilverprijs vaak niet langer houdbaar. De zeer positieve prijsontwikkeling duurt meestal tot 9 april en wordt vervolgens tot eind juni negatief. Gedurende de rest van het jaar heeft de zilverprijs de neiging om zijwaarts te fluctueren.

Bron: Silber saisonal. | Bildquelle: Seasonax, Grafik: boerse.ARD.de

In de afgelopen 15 jaar zijn in totaal elf keer geregistreerd in de bovengenoemde periode van drie maanden. De gemiddelde winst was 16,01 procent. In de vier jaar van verliezen daalde de zilverprijs met gemiddeld 5,49 procent. Zelfs in het zwakste jaar 2013 daalde de prijs van zilver ‘alleen’ met 10,81 procent.

Speck legt dit effect uit met de eigenschap van zilver als industrieel metaal. Volgens de expert plaatsen veel branchespecifieke douaneklanten van de industrie hun zilveren bestellingen aan het begin van het jaar. Dit stimuleert de prijs van zilver vroeg in het jaar. Bovendien zou volgens Speck bepaalde zilverposities om boekhoudkundige redenen aan het einde van het jaar worden verlaagd.

Het irrationele gedrag van deze marktdeelnemers kan uiteraard in de meeste jaren worden benut. Er is echter geen garantie dat dit in 2019 zal werken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *