Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Nieuwe impulsen te verwachten

Zakenbank Theodoor Gilissen is voorzichtig positief voor aandelen. Na de rally zijn de waarderingen weliswaar opgelopen, maar nog niet extreem omdat de winstgroei aantrekt. Technisch gezien liggen de aandelenmarkten er volgens hen redelijk goed bij, hoewel het niet zal verbazen dat er op dit moment overbought signalen zijn die gevolgd kunnen worden door tijdelijke correcties.

Nog voor zijn inauguratie zorgt Trump al voor een verandering in sentiment en bedrijfsklimaat. Andere landen volgen met investeringsplannen en het monetaire beleid lijkt voorzichtig te worden ingeruild voor een fiscaal beleid. Het optimisme viert hoogtij: de negatieve gevolgen van de Brexit, het handelsbeleid en de tekorten van Trump, de problemen van de Italiaanse bankensector en onzekerheden rond de komende Europese verkiezingen worden voorlopig genegeerd.

De fundamentele ontwikkelingen in industrie, van de consumentenbestedingen en de werkgelegenheid steunen dit optimisme. Bovenop deze solide basis komen nu investeringsinitiatieven. Trumps plannen omvatten een belastingverlaging van ruim 6 biljoen dollar voor de komende 10 jaar en investeringen van rond de 600 miljard dollar. Deze plannen zijn nog verre van zeker, want wat gaat Trump uiteindelijk doorvoeren, is het financierbaar en verstoren zijn handelsmaatregelen de handelsbetrekkingen?

Wij zijn voorzichtig positief voor aandelen. Na de rally zijn de waarderingen weliswaar opgelopen, maar nog niet extreem omdat de winstgroei aantrekt. Omzetgroei en een hogere inflatie bieden meer ruimte voor prijsverhogingen en margeverbetering. Op termijn kan een hogere rente een geduchte concurrent worden voor aandelen, maar pas als de rente hoger is dan nu. Wel prijzen de markten nu gunstige omstandigheden in en maakt de markten gevoelig voor (geo)politieke spanningen. Technisch gezien liggen de aandelenmarkten er redelijk goed bij, hoewel het niet zal verbazen dat er op dit moment overbought signalen zijn die gevolgd kunnen worden door tijdelijke correcties.

Voor obligaties zijn we onderwogen. Door de economische verbetering, minder monetaire steun en begrotingstekorten kan de rente verder oplopen. Spreiding blijft in 2017 belangrijk, met een voorkeur voor risicovollere beleggingen als aandelen, onroerend goed, grondstoffen, risicovollere obligaties, absolute return beleggingen en microfinanciering, waar een stijgende rente positief doorwerkt.

Bron:Theodoor Gilissen

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.