Saxo Bank en Microsoft hebben deze maand een gezamenlijk initiatief gelanceerd: MSN Trader, een online transactieplatform voor de particuliere belegger. Een begrijpelijke zet van deze partijen: Saxo Bank heeft de technologie in huis om beleggingstransacties te laten uitvoeren en portefeuilles te administreren; Microsoft kan het product via MSN slijten aan een enorme doelgroep van -potentiële- beleggers. Of de particuliere belegger zelf ook veel profijt zal hebben van MSN Trader, moet nog blijken.
Gereedschapskist voor belegger
The Financial Times meldde vorige week zondag dat het transactieplatform van Microsoft en het Deense Saxo particuliere beleggers toegang biedt tot niet minder dan 11.000 aandelen op 23 beurzen wereldwijd. Maar dat is niet het enige, aldus Jeff Saul, bestuurslid van Saxo E-TRADE: “We are opening up the professional toolbox to the private investor.” En dat is precies waar het zo vaak fout gaat.
In hoeverre kan de particuliere belegger uit de voeten met balance sheets, kerncijfers, waarderingscijfers, analistenrapporten, grafieken en allerhande ratings? Natuurlijk, er zijn beleggers die dergelijke data kunnen gebruiken om tot gefundeerde investeringsbeslissingen te komen. Maar niet alle beleggers hebben bedrijfskunde gestudeerd. Niet alle beleggers weten waar ‘EBITDA’ voor staat, of wat ‘EPS growth’ precies inhoudt. En niet alle beleggers houden zich graag en intensief met deze materie bezig. Toch stelt MSN Trader in een voorlichtingsfilmpje over aandelenresearch:
You may be constantly monitoring the global investment universe for ideas and strategies that suit:
– your general interpretation of the stock markets
– your view on and expectation for the global and national economic cycles
Ik word al moe als ik het lees. Dat kan te maken hebben met het troosteloze herfstweer van de afgelopen weken. Maar volgens mij is er nog iets aan de hand: in de financiële wereld worden particulieren te vaak benaderd als professionele investeerders. En zo wordt de particuliere belegger verleid tot avonturen die in veel gevallen niet goed aflopen. Daar kunnen beleggers trouwens zelf ook debet aan zijn: zelfoverschatting doet het rendement van een portefeuille geen goed.
Don’t try this at home?
Niet zolang geleden schreef ik een column waarin ik betoogde dat beleggers vaak in hun eigen vingers snijden. Zouden dat soort ‘ongelukjes’ ook te maken kunnen hebben met het feit dat particulieren geacht worden met gereedschap uit de professional toolbox een portefeuille in elkaar te knutselen?
Beleggers die niet de kennis, tijd of zin hebben om continue de mondiale aandelenmarkten af te struinen op zoek naar ‘kansrijke’ aandelen, hoeven niet bij de pakken neer te zitten. Zo zijn er trackers en beleggingsfondsen waarmee eenvoudig een gespreide portefeuille kan worden samengesteld, zonder dat je op het niveau van individuele aandelen hoeft te worstelen met kerncijfers, koers/winstverhoudingen et cetera. Voor wie zijn beleggingen (deels) wil uitbesteden, zou een managed account interessant kunnen zijn. Je portefeuille wordt dan beheerd door een professional, waarbij je zelf (online) precies kunt volgen wat die professional doet.
Wie toch zelf wil proberen de krenten uit de aandelenpap te vissen, al dan niet met behulp van een ‘professionele gereedschapskist’: voorzichtigheid is geboden. De meeste ongelukken gebeuren immers thuis.
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.
Start met Automatisch Beleggen
Uit een onderzoek van Allianz Global Investors blijkt dat nieuwsgebeurtenissen de beslissingen van fondsbeleggers veel minder beïnvloeden dan verwacht.
In Europa zijn diverse nieuwe lockdown-achtige maatregelen van kracht nu het aantal besmetting opnieuw oploopt.
Een beurswijsheid luidt dat het nooit verkeerd is om winst te nemen. Maar is dat wel zo?
De cyclische groei zal in 2022 aanhouden, zij het aan een gematigder tempo omdat de wereldeconomie nu in haar mid-cycle is beland.