Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Momentum beleggen: meeliften met trend

Momentum beleggers proberen te profiteren van trendvorming op de financiële markten. Ze beleggen in aandelen die de afgelopen periode meer rendement hebben behaald, in de verwachting dat deze beter blijven presteren. Zolang de trend doorgaat, profiteren zij inderdaad. Als de markt echter scherp draait, kan momentum beleggen ook tot verliezen leiden. In deze column lees je wat momentum beleggen is, wat de kansen en risico’s zijn en hoe je momentum op een verstandige manier kunt gebruiken.

Wat is momentum beleggen?

Momentum betekent volgens de Van Dale “impuls, hoeveelheid van beweging, vaart”. Aandelen met een positief momentum hebben een positieve koersbeweging achter de rug. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat momentum aandelen een grotere kans hebben op doorstijgende koersen. Op die manier ontstaan positieve en negatieve trends op de aandelenmarkt. Momentum komt voort uit de menselijke neiging tot kuddegedrag. Als we zien dat een aandeel goed heeft gepresteerd, komt er meer vraag naar dat aandeel. We volgen de kudde en investeren ook in het aandelen. De bekende lijstjes met stijgers en dalers spelen hier op in.

Momentum kan over verschillende periodes worden berekend. Sommige beleggers gaan uit van de performance over 3 maanden en andere over 12 maanden. Een veel gebruikte methode is ook het rendement over de laatste 12 maanden, met uitzondering van de laatste maand. De aandelen met de beste performance worden gezien als momentum aandelen. Er zijn beleggers die momentum gebruiken bij het selecteren van aandelen. Verder kun je in momentum aandelen investeren door een momentum index te kopen; deze is samengesteld uit de aandelen met het hoogste momentum.

Momentum presteert goed in trendmatige markten

In een marktklimaat waarin een duidelijk trend aanwezig is, presteert momentum goed. Een voorbeeld hiervan is de periode 1998-1999 waarin technologie aandelen zeer goede rendementen behaalden. Vanwege het goede rendement van technologie aandelen, werden deze steeds meer in de momentum mandjes opgenomen. Zolang de goede performance duurde, presteerde momentum prima. Bij de omslag van de markt had momentum het moeilijk. De overgewaardeerde technologie aandelen, die zwaar in de momentum mandjes zaten, presteerden veel slechter dan gemiddeld. Na verloop van tijd worden de technologie aandelen in de momentum mandjes vervangen door defensieve waarden. In het verdere verloop van de daling die werd gedreven door technologie aandelen presteerde momentum dan weer beter.

Momentum laat zich goed combineren met waardering. Als het momentum enige tijd positief is, wordt de waardering normaal gesproken hoger en daarmee daalt het toekomstige rendement. Andersom leidt een negatief momentum tot een lager waardering, die beleggers normaal gesproken aantrekkelijk vinden. Bij het aankopen van laag gewaardeerde bedrijven is het verstandig even te kijken hoe het momentum is. Ondanks de lage waardering kan de negatieve trend nog even doorgaan.

Performance in de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren is er een aantal momenten geweest waarin momentum aandelen afweken van de gemiddelde markt. De olieprijs daalde tussen 2013-2016, waarbij de daling versnelde. In het eerste deel van de daling vielen energiebedrijven uit de momentum mandjes. Toen de daling van de olieprijs versnelde en de koersen van energiebedrijven scherp daalden, bleef de momentum index beter liggen. In deze periode daalde de markt en presteerde momentum beter. Dat heeft een belegger graag.

Bij de opgang en daling van de Chinese aandelen had de momentum index het juist lastiger. Gedurende 2014 en het eerste deel van 2015 stegen Chinese aandelen fors. Hierdoor komen deze aandelen zwaarder in de index. Vanaf het derde kwartaal 2015 daalde de Chinese index scherp. De momentum index, met een relatief zware weging Chinese aandelen, presteert vervolgens stukken minder.

Achter de kudde…

De factor momentum is anders dan factoren zoals value, quality en minimum volatility. Momentum is gebaseerd op rendement en marktdynamiek, terwijl de andere factoren juist kijken naar de bedrijfskarakteristieken. Op die manier wordt geprobeerd slimmer te zijn dan de markt. Doordat het zo anders is, voegt het toevoegen van momentum in een beleggingsproces veel waarde toe. In periodes van trendmatige markten presteert momentum uitstekend. Verlies daarbij de waardering nooit uit het oog en blijf altijd bedacht op draaipunten in de markt. Momentum kan op zo’n moment flink achterblijven bij de brede index. Dan is het spreekwoord van toepassing: Wie achter de kudde aanloop sjouwt altijd door de stront.

Loege Schilder

Care IS vermogensbeheer  

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *