Voor een van de relaties die met topsport een flink vermogen heeft verdiend voor een prettige oudedag, heb ik een uitgebreide vermogensanalyse gedaan, waarbij bleek dat in de afgelopen 10 jaren ruim een derde van het vermogen was verdwenen.
Wat mij onmiddellijk opviel was dat bij de intake al geen goede risicoanalyse was gemaakt, waarbij het doelvermogen pensioen was komen bovendrijven. Het risico was veel te offensief ingeschat. Er was een zeer ruim mandaat afgesproken met 80 % in aandelen, terwijl het maximaal een neutraal profiel had moeten zijn.
Vooral de huisfondsen (aandelen) en de gestructureerde producten (aandelen en obligaties) waren de boosdoener. Bij de huisfondsen bleek vaak dat de beheerkosten in de fondsen zelf voor een structurele underperformance zorgden. Forse koersdalingen bij gestructureerde producten waren een feit, doordat de producten door hun laagste niveau gingen tijdens de crisis. En geen enkel contact werd er door de vermogensbeheerder opgenomen.
Jammer ook dat met een substantiële bijstorting niet opnieuw de risicoanalyse werd bepaald en het profiel werd bijgesteld. Nee, dat zorgde in 2008 echt voor desastreuze gevolgen.
Nu hebben we de structuur aangepast en in het begin van dit jaar voor een andere vermogensbeheerder gekozen, die werkt met individuele obligaties en met indextrackers en een frisse aanpak met rebalancing ieder kwartaal .
Het moet gezegd worden dat ondanks een lager risico, de performance dit jaar tot nu toe fantastisch was.
Bij de nieuwe vermogensbeheerder is binnen de portefeuille inmiddels het aandelenbelang teruggebracht tot de oorspronkelijke proportie en is de winst even liquide gemaakt.
Ook bij de obligaties heeft wat winstneming plaatsgevonden, omdat de bomen niet tot in de hemel groeien.
Als vermogensbegeleider vind ik het belangrijk dat de vermogensbeheerder zelf let op een tijdige aanpassing van de wegingen binnen de portefeuille, maar als het moet dan neem ik zelf daar contact over op.
Wees erg zorgvuldig bij de keuze van de vermogensbeheerder en kijk bij de keuze voor een nieuwe vermogensbeheerder ook naar punten zoals rebalancing en het op tijd verzetten van de bakens. Bij sterke winststijgingen is rebalancing zeker op zijn plaats om alles weer in de oorspronkelijke weging te krijgen, zodat als het de komende maanden wat minder gaat je winsten niet helemaal verdampen.
Machiel Noordam van Noordam VermogensRegie is onafhankelijk vermogensbegeleider.
Voor wie is deze ellende eigenlijk bedoeld?