Deze dip biedt instapkansen

Tip van de week: Koop Fortis Obam

Of we inmiddels het laagste punt van de correctie – ingezet sinds half oktober – hebben gezien weet niemand. Maar de beurzen zijn sindsdien een 6 – 10 % in waarde gedaald. De lange termijn opgaande trend – ingezet sinds maart van dit jaar – is nog steeds ongebroken. Deze dip biedt dus instapkansen.

Deze keer het advies om daarvan te profiteren via één van de bekendste en beste beleggingsfondsen die Nederland rijk is, Fortis Obam. Dit wereldwijd beleggende fonds rendeerde jarenlang uitstekend. Veel beter dan de index. Muv het rampjaar 2008.

Vorig jaar verloor Obam 66 % aan waarde terwijl de AEX op een verlies van 52 % bleef steken. Dit jaar is het herstel van Obam echter groots. YTD een rendement van 57 % tegen een AEX van 22 %. Over de afgelopen 10 jaar was het rendement van Obam 0,5 % negatief.

Dat lijkt niet erg indrukwekkend maar wanneer we bedenken dat de AEX in deze periode zo’n beetje de helft van zijn waarde verloor is dat zeker indrukwekkend te noemen.

Obam belegt wereldwijd in Large Caps. Drie regio’s zijn zwaar vertegenwoordigd in de portefeuille: de VS, West-Europa en Azië. Met name opkomende markten in Azië genieten de voorkeur van de fondsbeheerder. Vandaar ook zijn outperformance dit jaar. Daarnaast had de beheerder dit jaar zware posities in banken. Daarmee zat hij ook erg goed.

De huidige top holdings: Wells Fargo, Alapis Holding (Griekenland), ING, ABB, Vale, New World Development, JP Morgan Chase, Freeport McMoran en Petroleo Brasileiro.

Fortis bereikte 20 okt. j.l. een top van € 48,70 om vervolgens naar de huidige koers van € 43,85 weg te zakken (een correctie dus van 10 %). In maart j.l. deed het fonds – op de bodem van de markt – nog  € 26,85.

Datum advies: 2 november 2009
Koers: € 43,85
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: NL0006293888

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten wel. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.