Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat dit aan je kinderen zien

Vandaag zag ik op een site de volgende boodschap: “2.744% winst zonder voorkennis!”. Hoe kan iemand zich zo belachelijk maken. Het is schandalig dat op deze manier geprobeerd wordt gebruik te maken van de emoties van beleggers .

Velen zijn op zoek naar de heilige graal terwijl die niet eens zo ver van hunzelf verwijderd is. Het geheim zit in het verschijnsel “rente-op-rente” oftewel samengestelde interest. De beroemde wetenschapper Albert Einstein noemde dit het Achtste Wereldwonder. Hierdoor kan een rendement van 10% per jaar uitgroeien tot een heus vermogen.

De ervaren beursgoeroe Richard Russell (85 jaar) noemt samengestelde interest de koninklijke weg naar rijkdom. Het is een zekere weg en iedereen kan er aan meedoen. U hoeft alleen vastberadenheid te tonen en te weten waarmee u bezig bent en waarom. Er zijn twee valkuilen die u van dit pad kunnen weerhouden: u moet namelijk sparen en ten tweede is het saai.

Door middel van de onderstaande tabel wordt de Achtste Wereldwonder aangetoond.

rente op rente
rente op rente

Er zijn twee soorten beleggers: A en B. Belegger B begint op zijn 19e te sparen. Hij stort elk jaar $2.000 op zijn rekening met een rente van 10%. Na zeven jaar hoeft hij niets meer bij te storten en is hij klaar. De tweede belegger, A, spaart niet totdat hij 26 jaar is. Dat is de leeftijd waarop belegger B gestopt is met sparen. A stort braaf elk jaar $2.000 totdat hij 65 jaar is (met een theoretische rente van 10%).

Kijk nu naar de indrukwekkende resultaten. Belegger B, die eerder begon met sparen en slechts 7 jaar opgepot heeft, heeft meer geld over dan belegger A die 40 jaar gespaard heeft. Het verschil tussen de twee beleggers is dat B zeven jaar eerder begon. Die jaren zijn dus meer waard dan de 33 jaar bijdragen van A.

Russel adviseert dit aan uw kinderen te laten zien.” It’s a study I’ve lived by, and I can tell you, “It works.”

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Laat dit aan je kinderen zien”

 1. Avatar

  Hallo Satilmis.

  Goed verhaal en het klopt! Maarrrrrrr, waar krijg je nog 10% rente op spaargeld? Wellicht heeft Richard Russell dat nog meegemaakt, maar gaan wij dat ooit nog meemaken? Vertel je kinderen dat de rente nu circa 3% is en het plaatje verandert drastisch. Belegger A eindigt dan met 155.326,60, belegger B met 51.490,20. Dat is toch een serieus verschil!
  Samengestelde interest werkt als een sneeuwbal, maar de hoogte van de rente bepaalt hoe groot je sneeuwpop wordt.

 2. Avatar

  Sparen werkt ook niet: je moet beleggen om dit rendement te kunnen maken. Een voorbeeld ter illustratie:

  Het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had toen een waarde van –logisch- 10 gulden of € 4,54. Dit gouden tientje is nu circa € 200 waard, oftewel 37 keer meer dan 77 jaar geleden. Als we 77 jaar geleden, zoals de meerderheid van Nederland graag zou zien, het bedrag van € 4,54 op een spaarrekening hadden gezet tegen zeg 4%, dan was het spaarsaldo opgelopen tot € 92,98.

  Met andere woorden, na 77 jaar zou de koopkracht van het tientje dat op een spaarrekening werd gezet nog maar de helft zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de belasting. Die oude sok was dan helemaal nog niet zo’n gek idee. Omgerekend kunnen we dan vaststellen dat de inflatie over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 5,04% is geweest, aanzienlijk meer dus dan de spaarrente waardoor de koopkracht over deze periode is gehalveerd.

  Een belegging in aandelen deed het overigens aanzienlijk beter. Op 2 januari 1993 stond de S&P500 op 6,67 punten en deze staat nu rond 1180 punten, 170 keer meer dus. De gemiddelde jaarlijkse stijging is dan 6,95% geweest, ruim meer dus dan de inflatie. Bovendien zou u ook nog dividenden hebben ontvangen waardoor u aanzienlijk beter zou zijn uitgeweest dan een spaarder en degene die het in een oude sok heeft gestopt.

 3. Satilmis

  Behalve sparen kun je natuurlijk ook beleggen. Waar het om gaat is dat veel beleggers op zoek zijn naar de “ultieme tip” terwijl ze de kracht van samengestelde interest negeren.

  In plaats van te sparen kan elk maand of jaar een bedrag belegd worden. De meest robuuste manier om gespreid te beleggen (en niet alleen in aandelen) is de permanente portefeuille. Zie hier het overzicht van de rendementen: http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/de-permanente-portefeuille/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *