Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX op weg naar 310

Waarom zou het dit keer anders zijn, waarom kan de economie, zoals altijd na een recessie, niet weer op een normaal groeipad komen. Waarom zal de beurs zich anders gedragen? Een groeicurve van 10 % per jaar is wat we de afgelopen 40 jaar hebben gezien. Simpel, wij in het Westen hebben de komende jaren te maken met deleveraging. Geen enge ziekte maar gewoon een proces van de buikriem aanhalen.

Economie en TA

U zult zeggen wat heeft dat met TA te maken. Op het eerste gezicht niet veel. In de beleving van velen is TA gelijk aan het trekken van lijntjes. Maar TA kan veel meer zijn, net als in de economie zijn er cycli waar te nemen en zie je vaak patronen die een voorspellende waarde kunnen hebben. TA is meer gericht op het in kaart brengen van emotie en die emotie zie je ook terug in het economische proces. Deleveraging is een proces dat volgt op een lange periode van overkreditering. De bomen groeien kennelijk niet tot in het oneindige. Mc Kinsey heeft daar begin van dit jaar een aardig rapport over geschreven, voor de liefhebbers is dit hier te lezen.

Hoe staat de vlag er technisch bij

De S&P 500

De correctie in de S&P 500, waar ik de afgelopen weken over heb geschreven, is in volle gang. Een daling tot 1140 lijkt op dit moment de grootste kans van slagen te hebben, maar dan…. Indien we steun vinden rond 1140 en weer opveren dan is deze daling waarschijnlijk een golf 4 geweest. Dalen we onder 1140, dan is er een probleem. In dat geval is er mogelijk sprake van een aanzienlijke aderlating de komende tijd.

S&P 500 30 november 2010
S&P 500 30 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

S&P 500 30 november 2010 grafiek 2
S&P 500 30 november 2010 grafiek 2

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De AEX

De relatieve zwakte van de afgelopen tijd zien we nu terug in de relatief sterkere correctie op dit moment. Een daling tot 1140 in de S&P 500 heeft ook voor de AEX consequenties. Volgens mij kan er een correctie tot globaal 315-310 in zitten. Hopelijk gaan we hier steun vinden, anders is een daling tot 290-280 mogelijk.

AEX TA 30 november 2010
AEX TA 30 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

We zitten in een correctiefase, voor de S&P 500 is een daling tot ongeveer 1140 te verwachten. Indien we hier steun gaan vinden dan is de kans op een nieuwe stijging erg groot waarbij nieuwe toppen boven 1230 verwacht mogen worden. Een daling onder 1140 kan nogal negatieve gevolgen hebben maar daarover later meer indien van toepassing. De AEX zal naar alle waarschijnlijkheid vrolijk mee dalen waarbij het doel ligt in het gebied 315-310.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *