Michael Kraland was van te voren op de hoogte van de publicatie van het artikel in Het Financieele Dagblad (FD). Dat schrijft één van de redacteuren die het artikel geschreven heeft, Saskia Jonker, aan De Kritische Belegger.
“U vroeg of de heer Kraland van te voren op de hoogte was van het verschijnen van het artikel. Het antwoord luidt ja. Het spreekt vanzelf dat wij hoor en wederhoor plegen. De heer Kraland heeft de gehele tekst van het artikel ter voorinzage gekregen”, aldus Saskia Jonker.
Merkwaardig is dat de bekende belegger op zijn website Inveztor een reactie gaf waar het op lijkt dat hij er niets van af wist:
“Het artikel is tendentieus en er staan veel onwaarheden in waardoor een vals beeld geschept wordt dat schadelijk is voor mijn goede naam en voor Inveztor.
Ik ben nu op vakantie maar kom in de loop van de dag met een uitgebreidere reactie.
Vriendelijke groet,
Michael Kraland”
Zie http://www.inveztor.nl/pagina/weblog/view/10672
‘Onafhankelijk’
Een ander merkwaardig element is dat Michael Kraland columns schrijft voor het FD en de FD Mediagroep partner en mede-eigenaar van Inveztor.nl is. De vraag komt op of de onderneming af wil van Inveztor. Dan is het nog de vraag of je je partner in het openbaar zo hard moet aanpakken.
Saskia Jonker:
“De redactie van het FD is onafhankelijk. Als een bekende Nederlander uit de financiële wereld betrokken raakt in meerdere rechtszaken, dan is dat een onderwerp waarover het FD wil publiceren. Of die Nederlander betrokken is bij de FD Mediagroep of niet, doet niet terzake. Het is nieuws dat de krant in moet.
Uw vraag waarom het FD “Kraland zo hard aanpakt” is eenvoudig te beantwoorden. Het FD ‘pakt’ mensen of bedrijven niet ‘aan’. Wij beoordelen nieuwsitems objectief en onafhankelijk. “
Voor mij een pluim richting de krant die als slogan heeft “ Al het geene tot het financieele eenige betrekking heeft” … Mogelijk stonden zij met hun rug tegen de muur. Niet publiceren zou ook verdacht zijn als andere media er wel over berichten. De vraag blijft evenwel waarom dan een uitgebreid artikel daar over te schrijven.
Kraland gedagvaard
Gisteren kwam het FD met het bericht dat beleggingsgoeroe Michael Kraland gedagvaard is door het Franse recyclingbedrijf Eco Emballage.
Kraland hielp het bedrijf met beleggingen in buitenlandse hedgefondsen, die een verlies opleverden van euro 23 tot euro 70 mln. Eco Emballage probeert via een civiele procedure schade te verhalen.
“ Ook in Nederland is Kraland omstreden. Hij wordt door verschillende beleggers beschuldigd van ‘pumping en dumping’. Kraland heeft een aandeelhouder van beleggerswebsite iex.nl inmiddels ook wegens smaad aangeklaagd.” , aldus het FD.
‘Pumping en dumping’
Kraland moet volgens de krant op zijn website Inveztor al zeker anderhalf jaar verweren tegen beschuldigingen van ‘pumping and dumping’. Hij zou de koersen van een reeks kleine, minder liquide, vaak buitenlandse beursfondsen met positieve berichten helpen oppompen. Terwijl zijn lezers gretig instappen, dumpt hij achter hun rug zijn eigen aandelen, luidt de klacht. Deze praktijk kan strafbaar zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van misbruik van voorkennis.
Het FD haalt een lezer van Inveztor aan: “’Michael pas op, dit komt toch wel griezelig in de buurt van pump en dump, ik kan het niets anders zeggen’, aldus Bart Meerdink.
Willem Middelkoop
Vandaag heeft Willem, Middelkoop, voormalig beurscommentator van RTLZ, gereageerd op het artikel in het FD. Volgens hem liet Michael Kraland zich meeslepen.
‘Bij het promoten van Canadese aandelen kreeg ik toch ook een beetje vieze smaak in mijn mond toen mij duidelijk werd dat hij nauwe banden had met Providia,’ zegt Middelkoop, die nog voor Kralands website Inveztor columns heeft geschreven. ‘Toen ben ik ook gestopt bij Inveztor.’
Satilmis Ersintepe
De Kritische Belegger
Start met Automatisch Beleggen
Soms lees je iets voor de zekerheid tweemaal. Volgens BlackRock voelen sommige beleggers zelfs een emotionele binding met thematische etf's/fondsen.
BlackRock heeft afgelopen vrijdag een deel van zijn treasuries met een looptijd van 30 jaar verkocht.
ESG is erg populair in Europa. Steeds meer euro's vloeien die hoek in, ook als het gaat om passieve beleggingsfondsen.
Zelfs beleggers die in de jaren 2010 hebben geprofiteerd van het razendsnelle succes van de grote consumentgerichte technologiebedrijven, komen geleidelijk in ondiepere wateren terecht.