Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Inflatieangst stimuleert goudkoorts

Duitse beleggers zijn momenteel in een betere stemming dan lange tijd. Het spook van inflatie waart nog steeds door de kapitaalmarkten, en steeds meer. Als gevolg hiervan blijft er een bijzonder grote vraag naar goud als belegging.

Het vertrouwen staat op de hoogste stand in 21 jaar. Dit wordt gestimuleerd door de grote vooruitgang die is geboekt in het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus en de daarmee gepaard gaande vertraging van de derde coronagolf in Duitsland. Maar hoewel het optimisme groot is dat een economische opleving op handen is, vrezen steeds meer Duitse beleggers inflatie en daarmee stijgende prijzen.

Google zoekt sinds afgelopen oktober steeds vaker naar de term ‘inflatie’. Dit nam ongekende proporties aan in februari, toen Eurostat meldde dat de jaarlijkse totale inflatie in de eurozone was gestegen tot het hoogste punt in 11 maanden van 0,9 procent en die stijging sindsdien alleen maar aan kracht heeft gewonnen.

Opmerkingen van zowel binnenlandse als Europese centrale bankiers hebben de inflatievrees nog verder aangewakkerd, en beleggers richten hun aandacht nu in het bijzonder op goud. Uit de gegevens over de ontwikkeling van de vraag naar goud blijkt dat Duitse burgers in 2020 aanzienlijk meer goudbaren en -munten kochten dan in het voorgaande jaar. En ook in 2021 hebben ze een investeringstempo aangehouden dat ruim boven het historisch gemiddelde ligt, zelfs in vergelijking met de duizelingwekkende hoogten die tijdens en na de wereldwijde financiële crisis werden bereikt.

Ook de beleggingen in op de beurs verhandelde goudproducten waren in het eerste kwartaal van 2021 even stabiel. Vergeleken met de substantiële uitstroom van middelen uit beursgenoteerde fondsen in de VS of elders in Europa, boekten Duitse fondsen slechts matige verliezen en hebben ze sinds begin april een stabiele – zij het kleine – instroom behouden. Duitse ETP’s hebben nu een beheerd vermogen van 18,4 miljard euro. Dit is de op één na hoogste waarde in Europa na Groot-Brittannië en dicht bij het hoogtepunt van 21,8 miljard euro vanaf juli 2020.

Goud, sparen en onroerend goed spelen een belangrijke rol bij de bescherming van activa
Duitse beleggers waarderen goud als bescherming tegen inflatie. Uit ons uitgebreide consumentenonderzoek uit 2019 bleek dat 64 procent van de Duitse particuliere beleggers gelooft dat goud een goede manier is om zich in te dekken tegen inflatie en valutaschommelingen, en 61 procent is van mening dat goud op de lange termijn geen waarde verliest.

Bijna de helft van de beleggers die goudstaven of munten bezaten, zei dat hun primaire doel was om hun activa te beschermen. Onroerend goed werd ook geassocieerd met activabescherming.

Interesse in goud nam toe, vooral onder jonge particuliere investeerders
Deze bevindingen worden ook ondersteund door een recentelijk in opdracht van de Reisebank uitgevoerd onderzoek. Daar noemden Duitse beleggers “waardebehoud” en “bescherming tegen inflatie” als twee van de belangrijkste redenen waarom ze van plan zijn om in goud te blijven investeren.

Maar in plaats van vast te houden aan hun huidige goudvoorraad, zijn Duitse investeerders bereid om nog meer goud te kopen. In ons meest recente onderzoek in Duitsland, dat we in november vorig jaar hebben uitgevoerd, zei 40 procent van de particuliere beleggers die in het verleden al goud hadden gekocht, dat ze er waarschijnlijk meer van zouden kopen in de komende twaalf maanden als een direct gevolg van de coronavirus pandemie.

Interessant is dat deze interesse in beleggen in goud vooral groot was onder Gen Z-investeerders en millennials. Dit komt ook overeen met de bevindingen van de reisbank dat tijdens de pandemie meer jonge volwassenen (18 tot 26 jaar) dan oudere respondenten goud kochten.

Of de snelle stijging van de inflatie in Duitsland slechts een tijdelijk fenomeen is of niet, het is een grote zorg voor beleggers. En als gevolg daarvan blijft de aantrekkelijkheid van goud hoog. Hoewel de lat op het gebied van de vraag naar goud in 2020 erg hoog werd gelegd, wat nauwelijks herhaalbaar lijkt, zullen Duitse particuliere beleggers waarschijnlijk de rest van het jaar ijverig in goud blijven investeren.

Bron: Louise Street, senior marktanalist van World Gold Council.

Bill Ackman zei in een interview met Interactive Investor dat aanhoudende inflatie een onverwachte neergang op de aandelenmarkt zou kunnen veroorzaken. U kunt inspelen op deze ontwikkeling. Welke sectoren en aandelen kunnen profiteren van een aantrekkende inflatie ? Wij hebben een rapport opgesteld die u gratis kunt aanvragen: KLIK HIER.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *