Beleggen wint terrein bij jongeren

In opdracht van Trade Republic heeft IPSOS I&O een nieuw onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het beleggingsgedrag van de generaties X, Y (millennials) en Z in Nederland. Dit onderzoek biedt een exclusieve inkijk in generatieverschillen op het gebied van sparen en beleggen.

  • De belangrijkste generatieverschillen bij beleggen zijn waar te nemen bij periodiek beleggen en bij ETFs. Al 56% van de beleggers in Gen Y en 52% van Gen Z geeft aan periodiek te beleggen, d.w.z. maandelijks automatisch beleggen voor een vast bedrag. Bij Gen X ligt dit percentage op 41%. ETFs, waarmee in één keer een mandje van aandelen uit een index of sector tegen lage kosten worden gekocht, maken nu 20,7% uit van de portefeuille van Gen Z beleggers, bij Gen X is dit maar 6,8%.
  • De jongere Nederlandse generaties maken hiermee deel uit van een snelgroeiende Europese trend om periodiek te beleggen in ETFs. Volgens onderzoek van Blackrock en extraETF is het aantal maandelijkse periodieke beleggingsorders in ETFs (ook bekend als ETF savings plans) in Europa gegroeid van een half miljoen in 2017 naar 7,6 miljoen per maand eind 2023. Dit zal naar verwachting versnellen tot 32 miljoen maandelijkse periodieke ETF aankopen in 2028.
  • Van de niet-beleggers staat 42% ervoor open om in de toekomst te gaan beginnen met beleggen, vergeleken met 13% in 2022, wat een ongeëvenaard snelle groei voorspelt van een nieuwe generatie Nederlandse particuliere beleggers.
  • Het merendeel is ontevreden over de spaarrente die ze ontvangen: 6 op de 10 mensen zijn hier ontevreden over. Vanwege deze ontevredenheid geeft 18% aan van plan te zijn om van bank te veranderen. Voor beleggers is dit percentage 27%. Verder zijn beleggers uit alle generaties optimistisch over crypto: gemiddeld wordt een jaarlijks rendement van 24,1% verwacht.

Erik Mauritz, Senior Advisor Nederland bij Trade Republic, vindt de resultaten bemoedigend: “de volgende generatie beleggers in Nederland begrijpt duidelijk dat het minimaliseren van kosten en het vermijden van emotionele beslissingen bij het beleggen een grotere kans biedt om op de lange termijn vermogen op te bouwen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.