Het is nu meer dan jaar geleden sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Terwijl velen het einde van de wereld voorspelden, stegen de aandelen in de Verenigde Staten met 24%, de buitenlandse ontwikkelde aandelen met 23% en de aandelen van opkomende markten met 23%.
Een paar weken voor de presidentsverkiezingen in de VS probeerden twee economen de invloed van de winnaar op de aandelenmarkt te kwantificeren. Justin Wolfers en Eric Zitzewitz keken naar de reactie van de markt op de presidentiële debatten om te bepalen wat er zou gebeuren als Donald Trump, Hillary Clinton zou verslaan.
Beste belegger is dit wat u zoekt? : Auto trading op de DAX die gemiddeld 62% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 20.898 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER
Ze concludeerden dat de aandelen sterk zouden dalen na een verrassende overwinning van Trump, met verliezen tot 10 procent. Terwijl de aandelen tijdens de nacht van de verkiezingen in de futures-markten kort in de handel daalden, namen ze meer dan 1 procent toe op de dag na de verkiezingen ten opzichte van de vorige dag. En sinds Trump president werd, zijn aandelen in de VS met dubbele cijfers gestegen, met weinig tot geen volatiliteit. Wolfers schreef een vervolg op zijn onderzoek waarin hij aangaf waarom zijn voorspelling niet is uitgekomen:
“Wat moet ik zeggen van onze voorspelling dat aandelen zouden dalen als Mr. Trump werd gekozen? Een antwoord is dat we gelijk hadden, en dat – ten minste tot middernacht – de markten sterk daalden. Een meer bescheiden antwoord is dat we er naast zaten. Het is niet zo dat we verkeerd hebben gemeten wat markten ons vertelden – ik ben ervan overtuigd dat we dat gedeelte goed hebben. Het is dat markten op andere gedachten kunnen komen en we missen nog steeds een methode om dat te voorspellen”.
Beleggers, voorkom fouten, vraag het gratis rapport aan: KLIK HIER
Wat de meeste mensen niet begrijpen, is dat de markten er niet echt iets om geven wie de president wordt. De markten vertellen ons zelden iets. Meestal is wat er gebeurt volledig willekeurige ruis. Maar we willen geloven dat alles wat er op de markten gebeurt, kan worden verklaard.
De aandelenmarkt is een complex adaptief systeem waarbij het vaak nutteloos is om te proberen te begrijpen hoe één gebeurtenis de uitkomsten beïnvloedt. Het voorspellen van de toekomst van een enkele gebeurtenis of variabele is moeilijk. We zagen dit ook bij de Brexit-uitkomst in het Verenigd Koninkrijk.
Het voorspellen van de toekomst van aantal verschillende variabelen die met elkaar interactie vertonen is zelfs nog moeilijker. En zelfs als u de mogelijkheid hebt om dat te doen, moet u er nog achter komen hoe andere beleggers, alle met verschillende doelen, tijdsspanne en opinies, deze variabelen zullen interpreteren.
Het is moeilijk genoeg om één keer gelijk te hebben. Gelijk hebben over zowel een gebeurtenis, het effect ervan, de omvang van de koersreactie en de reactie van andere beleggers is bijna onmogelijk, omdat de markten vooral op de korte tot middellange termijn gebaseerd zijn op verwachtingen. Om geld te verdienen, moet je niet alleen gelijk hebben over wat er gebeurt; je moet begrijpen wat de marktprijzen zijn en wat de onderliggende verwachtingen zijn.
Begin augustus van 2011 verlaagde Standard & Poors de rating van de VS van AAA naar AA + naar aanleiding van het politieke circus rond het schuldplafond in dat jaar. Hoewel dit een onverwachte gebeurtenis was, was de eerste reactie van beleggers dat deze ongekende zet enorme gevolgen kon hebben voor de Amerikaanse schuld en de stijgende rentetarieven. Vóór de downgrade bedroeg de 10-jaarsrente op 2,6 procent. De tarieven zijn nu lager, namelijk 2,1 procent. De markten konden het eenvoudigweg niet schelen.
Markten negeren niet altijd alles. Beleggers moeten een kader hebben om om te gaan zowel met het verwachte als het onverwachte. Hieronder een aantal tips:
-Vermijd binair denken. De markten werken niet zoals de natuurkunde. Er zijn geen ‘als X, dan Y’-formules om precies uit te leggen wat er zal gebeuren.
-Vermijd single-variabele analyse. Relaties komen en gaan op de markten. Correlaties veranderen voortdurend. Beleggers werken hun prioriteiten bij op basis van nieuwe informatie en toegankelijkheid van de gegevens. Door te veel nadruk te leggen op een enkele variabele, ratio, statistiek of gegevenspunt, is het moeilijk om te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is.
-Vermijd extreme positionering. All-in of all-out kan van je een held maken als je gelijk hebt, maar dat is geen manier om op lange termijn solvabel te blijven. Het plannen van verschillende marktscenario’s is intelligent gedrag als je te maken hebt met een onzekere toekomst. Je krijgt dan minder klappers maar je voorkomt ook dat je eruit valt. Een extreme positie (te veel geld erin gestoken) maakt het onhoudbaar omdat het psychologisch uitdagend is. Je zou kunnen proberen elke mogelijke landmijn die op de kalender bestaat te omzeilen of je zou kunnen proberen een portfolio van investeringen te creëren die duurzaam genoeg is om een breed scala aan resultaten te verwerken.
-Besteed aandacht aan psychologie. Over psychologie gesproken, het is belangrijk om niet alleen je eigen gedrag te begrijpen, maar ook die van alle marktdeelnemers. Angst en hebzucht zorgen ervoor dat de slinger heen en weer beweegt tussen pessimisme en optimisme. Je kunt de meest rationele belegger ter wereld zijn, maar als je niet begrijpt dat iedereen soms heel irrationeel kan worden, dan zul je het moeilijk hebben om op de markten succesvol te zijn. Kijken naar het marktsentiment, verwachtingen, trends en positionering van beleggers zijn allemaal van cruciaal belang voor het verkrijgen van een goed begrip van de markten.
Wij bieden voor beleggers diensten aan die gericht zijn op het zelf beleggen danwel voor particulieren die weinig tijd hebben. Voor beide geldt dat we een stuk expertise aanbieden. In dit artikel hebben we het uiteengezet.
Zichzelf beheersen is de hoogste vorm van heersen; oftewel geen emotie is meer winst! Wij hebben een automatisch handelssysteem op de Duitse beursgraadmeter DAX ontwikkeld die in kan spelen zowel een stijging als een daling. Vraag hier de gratis informatie aan: KLIK HIER