Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De grootste zeepbel aller tijden

Passief beleggen heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Steeds meer beleggers hebben de handdoek in de ring gegooid om te proberen de markt te verslaan. In plaats daarvan hebben ze zich toegelegd op het beperken van de kosten. Dit heeft geleid tot de opkomst van de ETF-industrie waar tegen goedkope tarieven belegd kan worden. Deze opmars heeft echter een duistere zijde namelijk dat het de kuddegedrag op de financiële markten versterkt.  Paradoxaal biedt het kansen voor actieve beleggers om meer rendement te maken.

Vanguard , een grote ETF-uitgever oftewel trackers zag een netto instroom van $2 miljard per dag gedurende het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens een schatting van  Bernstein Research zal begin volgend jaar de helft van alle kapitaal passief beheerd worden.

Wat is passief beleggen?

Één van de belangrijkste keuzes die een belegger moet maken is de keuze tussen actief en passief beleggen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen beide strategieën. Die hebben wij op een rijtje gezet in dit artikel: klik hier. Actief beleggers proberen te markt te verslaan door een selectie van aandelen op basis van fundamentele -en of technische analyse. Passieve beleggers volgen echter de markt en en volgen meer een bepaalde markt. Zij willen de markt niet verslaan maar hetzelfde rendement boeken als de bredere markt.

Het gevolg van passief beleggen is dat ook aandelen die te duur zijn of niet groeien ook worden gekocht. In de afgelopen jaar werd de alarmbel geluid door Steven Bregman, mede-oprichter van Horizon Kinetics, een bedrijf gespecialiseerd in inefficiënte markten. Volgens hem hebben de ETF’s de grootste zeepbel aller tijden gecreëerd. “Een enorme systematische risico voor iedereen die denkt dat zijn portefeuille goed gespreid is, is hier blootgesteld aan”.

Het blind volgen van de markt creëert risico’s voor de markt. Het adagium “de trend is your friend” wordt nu gepropageerd. Als de koers stijgt worden steeds mee aandelen gekocht, ook degenen die als fors in waarde gestegen zijn. De aandelenbeurzen dreigen nu hun eigen perpetuum immobile te worden. Bij een dalende markt wordt deze beweging dan versterkt doordat  ETF’s dan de stukken verkopen.

Kansen voor actieve beleggers

Een gevolg is dat ironisch genoeg de kansen voor actieve beleggers toenemen. Beleggers die zich richten op waardering kunnen de kersen uit de taart pikken die passieve beleggers hebben laten liggen. Op die manier is er enige mate van zelf-correctie maar niemand weet weet wat in de toekomst de enorme opbouw van ETF tot gevolg zal hebben.

Wacht niet langer en beleg als een professional met automatische systemen. Wij hebben voor u de beste vijf geselecteerd uit 773 systemen die de markt verslaan. Vraag de gratis informatie aan. Meer Informatie >

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *