Koop geen fondsen die actief beheerd worden. In een dalende markt presteren zij, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet beter dan de markt. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Veel beleggers geloven dat actieve fondsbeheerders in ‘bear markets’ beter zullen doen dan de zogenaamde indexfondsen, zij die slechts een bepaalde beursgraadmeter volgen. De actieve beheerders kunnen echter vrijelijk binnen de portefeuille bewegen door defensiever te gaan beleggen. Zo kunnen zij in beursmalaise meer kasgeld aanhouden.
Toch presteerden in de voorgaande drie van de zes dalende beurzen sinds 1970 de meerderheid van de actieve stock-pickers het slechter (zie onderstaande figuur) dan de Dow Jones Wilshire 5000 Index, een zeer brede beursgraadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Dat blijkt uit een studie van Vanguard Group. Een ‘bear market’ wordt door hen gedefinieerd als een daling van de 10% in het totaalrendement.
Timing
Hiervoor zijn een aantal belangrijke redenen te noemen. Ten eerste kan een fondsmanager die precies weet wanneer hij uit aandelen moet, beter gedurende de malaise aan de zijlijn blijven. Maar de meeste beheerders kunnen niet perfect timen.
Kosten
Daarnaast zijn de hogere vergoedingen voor hen een aanslag op de prestatie van de fondsen. Veel experts verwachten langdurig zwakke aandelenbeurzen zodat de kosten van een fonds steeds belangrijker worden voor beleggers.
Beweeglijkheid
Ook de huidige markt is in het bijzonder moeilijk voor actieve managers. Veel aandelen zijn extreem beweeglijk geworden. Hieronder lijden vooral de minder gespreide fondsen. Indexfondsen waarin soms wel duizenden aandelen opgenomen zijn hebben hier minder last van.
In het verleden behaalde rendementen…
Als u zoekt naar een fonds die de markt moet verslaan, dan moet u volgens de studie niet kijken naar het verleden. In het verleden behaalde rendementen bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.
Van de fondsen die alle zes beursmalaises overleefd hebben, deed 44% het beter in de eerste ‘ bearmarkt’, maar slechts 37% overtrof de markt in de eerste twee ‘ bearmarkt’en. Dus de geschiedenis herhaalt zich niet. Zo versloegen fondsen met aandelen van grote fondsen in portefeuille, de zogenaamde ‘ large caps funds’ de markt in de vorige crises. Deze keer lijken ze echter achter te blijven omdat ze volgeladen zijn met financiële waarden die in de uitverkoop staan. Het gemiddelde ‘ large caps funds’ staat ongeveer een derde lager dit jaar, ruwweg de prestatie van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index.
Andere bronnen
Vanguard Group is één van de grootste aanbieders van indexfondsen (opgericht door de beroemde belegger John Bogle). Dus de studie komt uit een verdachte hoek.
Andere onderzoeken wijzen er echter ook op dat passief beleggen, namelijk door de index te volgen, beter is dan het op jacht gaan naar koopjes. In Canada presteerden slechts 38,9% van de actief beheerde fondsen gedurende de periode tussen augustus 2000 december 2002 het beter dan de S&P/TSX Capped Composite Index. In de Verenigde Staten presteerden volgens een S&P onderzoeksrapport in dezelfde periode slechts 29% het beter dan de S&P 500-index.