Afgelopen weekend was het weer zo ver. Het vieren van de verjaardag van vriend Youp in het huis van zijn ouders in Frankrijk. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de kinderen thuis blijven bij opa en oma en wij met de vriendengroep naar Frankrijk gaan. Naast gezelligheid discussiëren wij over diverse actuele onderwerpen bij het haardvuur met een goed glas wijn.
Discussie
Uiteraard gaat het ook altijd even over beleggen en de beurs. Wat wil je met een beleggingsadviseur in je midden! De wereldwijde economische omstandigheden, de Europese schuldencrisis en de bankiers kwamen dit keer ruimschoots aan bod. Iedereen had wel een eigen beeld waar het aan lag en hoe de problemen moeten worden opgelost. Mijn vrienden zijn goed opgeleid. Toch bleek dat een aantal basisbeginselen van de financiële sector in het algemeen en die van bancaire zaken in het bijzonder niet bij iedereen helder op het vizier stond. Dat maakt een echte inhoudelijke discussie lastig.
Grote wens
Dat constaterend heb ik de discussie over een andere boeg gegooid. Ik heb mijn grote wens, ik heb er vaker over geschreven, op de agenda gezet. Het zou zo mooi zijn als de Nederlandse bevolking of het publiek van jongs af aan meer betrokken wordt bij financiële zaken en zodoende meer inzicht krijgt in basisbeginselen omtrent financiën in het algemeen en rol van geld in het dagelijks leven in het bijzonder.
Daar is toch iedereen het mee eens denk ik altijd. Maar nee, de reacties die ik krijg zijn vaak zeer uiteenlopend. Ook dit keer weer. Van helemaal tegen tot… uitstekend idee en vandaag beginnen. Dat vind ik opvallend. Iedereen heeft wel een mening over de crisis en de economie, maar de jeugd voorbereiden op de toekomst en financieel wat weerbaarheid krijgen, dat is geen gemeengoed.
Inzicht
Leg kinderen die er qua leeftijd aan toe zijn maar uit hoe een spaarrekening werkt, belastingen, een hypotheek, salaris, risico en rendement. Je moet ze niet overladen natuurlijk, maar breng ze spelenderwijs in contact met geldzaken en financiën. Daar worden ze echt niet slechter van. Ze krijgen hopelijk juist meer inzicht in een belangrijk onderdeel van ieders leven. Breng kinderen er mee in aanraking, niets meer en niets minder. Geld is zo’n wezenlijk onderdeel van de maatschappij. Het is echt belangrijk dat je enigszins weet hoe het zit. Financiële zaken moeten uit het hoekje komen van …. dat is niks voor mij, of dat komt later wel.
Dagelijks spreek ik beleggers en spaarders die hun portefeuille beheren op basis van adviezen uit nieuwsbrieven, Tv-programma’s en e-mails. Men denkt dat de voorgespiegelde rendementen reëel zijn. De mensen die ik spreek moet ik geregeld uitleggen hoe het daadwerkelijk zit. En dat gegarandeerde rendementen echt niet altijd gegarandeerd zijn en vaste looptijden van beleggingsproducten eerder een extra risico geven dan rust.
Een van mijn vrienden kon zich nog precies herinneren dat er een hersenchirurg op de lagere school een praatje hield over de werking van de hersenen en het brein. Geweldig toch! Doe dit ook met geldzaken. De bevolking heeft het echt nodig om financieel weerbaarder te worden en zich niet steeds aan dezelfde steen te stoten.
Onderhoud
Denk eens serieus na over je uitgangspunten en doelstellingen. Een risicoprofiel is er niet voor niets. Het is een leidraad, een beginpunt. Daarna komt het aan op het instrument dat je gebruikt en vervolgens het onderhoud. Niets blijft zoals het is. Vijf jaar geleden wilde iedereen een Nokia hebben, nu is het Apple dat de klok slaat. Wie weet wat de hype over vijf jaar is?!
Drs. Jochem Baalmann is sinds 2000 actief als Beleggingsadviseur en maakt bij Indexus (www.indexus.nl) dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Daarbij is onderhoud de belangrijkste sleutel van het succes. Jochem geeft regelmatig presentaties over diverse beurs gerelateerde onderwerpen en analyseert doorlopend portefeuilles van particuliere beleggers.