S&P 500 in weerstandsgebied

Met een indrukwekkend herstel van de afgelopen weken, is de S&P 500 aangekomen in het gebied waarin weerstand gevonden kan worden. Ook verschillende markten in de eurozone  kunnen de komende tijd weerstand ondervinden. Tijd voor een update.

S&P 500

Het was één streep naar boven in de S&P 500. Een stijging van bijna 14 % vanaf 4 oktober, kennelijk was het sentiment te negatief en waren er te veel short posities in de markt.

Markant in dit is dat de stijging voornamelijk is gebaseerd op hoop. Hoop dat de autoriteiten in staat zijn een oplossing te vinden voor hét probleem, de schuldencrisis. Waarschijnlijk zal het er op uitdraaien dat de schulden eerst opgevoerd dienen te worden om de te grote schulden het hoofd te kunnen bieden. Begrijpt u het nog?

Laat ik me beperken tot de technische conditie van de markten. Het herstel kan vrijwel compleet zijn en in mijn preferente scenario moeten we dan nog minimaal één daling ondergaan. In deze daling zullen de aandelen die nu al goedkoop zijn voor spotprijzen te koop zijn.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de uiteindelijke bodem een bodem zijn voor de komende jaren, dus een ideaal moment voor beleggers om inkopen te doen.

Zoals het er nu naar uit ziet kan dit koopmoment nog wel even op zich laten wachten, een S&P 500 onder de 800 punten zou me niet verbazen.

De korte termijn

De stijging vanaf 4 oktober lijkt vrijwel compleet, een correctie over deze stijging de komende dagen lijkt dan ook aannemelijk, ik ga hierbij uit van een daling tot het gebied 1170 – 1150. Indien de S&P hier steun gaat vinden dan is vervolgens een stijging tot ongeveer 1255-1260 mogelijk. Dit zou sterk overeenkomen met de daling en het herstel welke we in 2007 hebben gezien. Als twee druppels water lijkt de daling van dit jaar op de aanvang van de daling  2007-2009. Niet dat het altijd werkt maar zeker iets om in gedachten te houden.

TA S&P 500 grafiek 1 20 oktober 2011
TA S&P 500 grafiek 1 20 oktober 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

En verder

Zodra het herstel is afgerond, de komende dagen of nadat we in de buurt van 1255-1260 zijn aangekomen dienen we rekening te houden met een nieuwe fase van dalende koersen.

Waarschijnlijk een heftige fase waarbij aan het einde van deze fase aandelen niet meer populair zullen zijn bij het beleggend publiek, pas dan zijn ze koopwaardig in mijn ogen.

TA S&P 500 grafiek 2 20 oktober 2011
TA S&P 500 grafiek 2 20 oktober 2011

De AEX

Voor de AEX is de verwachting dat na een daling de komende dagen er waarschijnlijk nog een nieuwe poging ondernomen gaat worden om in het gebied rond 320 te komen.

Waarschijnlijk gaan we eerst een daling zien tot ongeveer 280 en vervolgens nog een stijging tot 320-330. Vervolgens is mijn visie weer dalend. Deze daling zou de AEX kunnen voeren tot onder de 200 punten.

TA AEX 20 oktober 2011
TA AEX 20 oktober 2011

Conclusie

We zitten in een rondje herstel. Voor de S&P 500 kan dit herstel vrijwel compleet zijn maar als we daar de AEX, CAC40 en de DAX bij betrekken dan zou het waarschijnlijker zijn dat we na een daling de komende dagen nog een poging doen om hoger te komen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

4 gedachten over “S&P 500 in weerstandsgebied”

  1. “Zodra het herstel is afgerond, de komende dagen of nadat we in de buurt van 1255-1260 zijn aangekomen dienen we rekening te houden met een nieuwe fase van dalende koersen.”

    Gebied 1255-1260: touché. Gisteren hoogste koers 1256,55.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.