Moeten beleggers hun risicoperceptie bijstellen? Het beleid van centrale banken sinds 2008 heeft de traditionele relatie tussen risico en rendement in de war geschopt. Door de opkoopprogramma’s bijvoorbeeld is de risicopremie omlaag gekomen voor nagenoeg elke asset.
Opkoopprogramma’s pakken op de korte termijn goed uit, zo lijkt het. Financiële markten vallen niet stil en bedrijven houden toegang tot krediet. Op de langere termijn kan dit beleid echter verkeerd uitpakken. Ook ongezonde bedrijven blijven door het beleid overeind, waardoor de kans groeit op missallocatie van middelen en een wankele solvabiliteit.
Covid-19 dwingt beleggers nieuwe risicovariabelen onder de loep te nemen. Hoe besmettelijk is de pandemie en wat is de economische impact van een lockdown?
Covid19 heeft ook gezorgd voor de terugkeer van de staat in het economisch leven. De invloed daarvan is nu al te merken: geen buy-backs meer en het (gedeeltelijk) schrappen van het dividend.
Beleggers zullen ook meer dan ooit ESG-factoren moeten meewegen in het beslissingen. Bedrijven en sectoren die hier niet of onvoldoende rekening mee houden zullen dankzij Covid-19 al snel een rekening voor gepresenteerd krijgen.
Meer dan ooit is risicomanagement nodig om rendement te behalen.
Start met Automatisch Beleggen
De Amerikaanse aandelenmarkt stevende af op de eerste negatieve maand sinds maart.
Welke investering is "veilig"? Hoe kunt u risico's vermijden? Deze gedachtegang houdt veel beleggers bezig. De afweging van rendement en koopkracht wordt vaak verwaarloosd.
Er is een term in de financiële psychologie die verklaart waarom de meerderheid van de beleggers het mis heeft over belangrijke beoordelingen.
Resultaten uit het verleden,vormen geen garantie voor de toekomst. Die disclaimer blijkt op meer waarheid te berusten dan menigeen lief zal zijn.