BNP Paribas vroeg 356 beleggers en vermogensbeheerders over de hele wereld welk gewicht ESG (duurzaam beleggen) heeft en zou moeten hebben in hun portefeuilles. Het antwoord hierop is duidelijk, iedereen richt zich steeds meer op duurzaamheid. Voor het eerst is de drijvende kracht hier echter niet primair het streven naar rendement. Merk en reputatie heeft het denken over rendement als drijvende kracht overgenomen. De verwachtingen van aandeelhouders zijn belangrijker geworden.
22 procent van de 356 ondervraagde beleggers heeft in ten minste 75 procent van hun portefeuilles economische, sociale en bestuursnormen geïmplementeerd. Dit is een belangrijk resultaat van de BNP Paribas-studie “ESG Global Survey 2021”. Beleggers overtreffen daarmee hun eigen verwachtingen. In hetzelfde onderzoek in 2019 had geen enkele belegger voorzien zo’n hoog ESG-conform portefeuilleaandeel te hebben. Echter, 66 procent van de ondervraagden houdt in minder dan de helft van hun portefeuilles rekening met ESG-criteria.
Het komt er volgens het onderzoek op neer dat kennis op het gebied van duurzaamheid zich verspreidt op alle gebieden van institutioneel vermogensbeheer. In het onderzoek van twee jaar geleden gaf 23 procent van de ondervraagden aan dat ESG-competenties verankerd zijn in alle gebieden van hun organisatie en niet voorbehouden zijn aan specifieke specialistische teams, het huidige onderzoek was 45 procent. Bovendien zet meer dan een derde van de industrie zich in voor de netto nuldoelstelling in 2050.
“Sinds ons eerste ESG-onderzoek in 2017 is er veel gebeurd in de branche. Vermogenseigenaren en vermogensbeheerders integreren nu steeds meer ESG-overwegingen in organisaties en strategische beslissingen”, zegt Thorsten Gommel, hoofd Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Scandinavië bij BNP Paribas Securities Services. “Dit zal hopelijk leiden tot een versnelde allocatie van activa in ESG-strategieën in de sector, wat dringend nodig is in het licht van de steeds dramatischere waarschuwingen over klimaatverandering.”
Beleggers zijn in hun engagement nu meer bezig met reputatie dan met rendement. Anders dan in 2019 maakt 59 procent zich zorgen over reputatie en merkimago, de belangrijkste drijfveren voor ESG-investeringen. Opbrengst kwam op de tweede plaats met 45 procent, 38 procent volgt nu een thematische strategie. 56 procent maakt ook gebruik van negatieve screening, d.w.z. sluit problematische industrieën zoals wapenfabrikanten van meet af aan uit.
Bij het selecteren van beheerders letten vermogenseigenaren steeds meer op gedeelde waarden. Voor bijna de helft is dit cruciaal bij het kiezen van een manager. Twee jaar geleden maakte nog maar een kwart van de respondenten zich zorgen over dit aspect. Ook voor beleggers wordt de directe invloed op de bedrijven waarin zij beleggen steeds belangrijker. De contacten met bedrijven worden veel verder gezocht dan stemmen bij volmacht. 61 procent van de beleggers zei dat ze deze aanpak volgden.
Bijna 60 procent van de respondenten klaagde over problemen met data en noemde dit het grootste obstakel voor de integratie van ESG. Twee jaar geleden lag de waarde echter iets hoger op 66 procent. 51 procent van de respondenten geeft aan de ‘S’, oftewel het sociale, als de grootste uitdaging te zien.
57 procent van de Duitse investeerders zijn zogenaamde Net Zero Leaders, vergeleken met 35 procent wereldwijd en 38 procent in Europa. 37 procent is lid geworden van de Net Zero Asset Owner Alliance / Asset Manager Initiative, vergeleken met 11 procent wereldwijd en 15 procent in Europa. Ongeveer 17 procent van de beleggers in Duitsland houdt nu bij al hun beleggingen rekening met ESG-criteria. Over twee jaar zou hun aandeel volgens de studie 30 procent moeten zijn.
Een vijfde van de Duitse beleggers beschouwt ESG nu al als een noodzaak, vergeleken met 13 procent wereldwijd en 7 procent in Europa. Groene beleggingsinstrumenten zoals groene obligaties of leningen zijn populair in Duitsland. 70 procent van de beleggers in Duitsland integreert deze in hun portefeuilles, vergeleken met 43 procent wereldwijd en 49 procent in Europa.
Start met Automatisch Beleggen
Het aandeel Beyond Meat is volatiel geweest. Binnen 2 maanden was de waardering al 4 keer over de kop gegaan. Hoe ziet de toekomst eruit?
Decennia lang gold het als een tegeltjeswijsheid. Een gebalanceerde beleggingsportefeuille bestaat voor 60% uit aandelen en voor 40% uit staatsobligaties.
Keer op keer zien we de hypecyclus opduiken in nieuwe, innovatieve marktsegmenten. Hoe kunnen we ons positioneren in de vroege fase ?
Leidt het zeer dominante aandeelhouderskapitalisme niet tot een bedrijfsleven dat alleen nog maar op de korte termijn denkt ?