Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dit doen jonge beleggers verkeerd

Hoeveel weten consumenten echt over financiën en financiële producten? Uit een representatief onderzoek van de geldwijzer ‘Finanztip’ blijkt dat er nog steeds duidelijke tekorten zijn. Voor het onderzoek werden meer dan 3.000 mensen tussen de 16 en 69 jaar geïnterviewd in 12 vragen over financiële onderwerpen zoals verzekeringen, leningen en aandelen.

Naast de verschillen tussen mannen en vrouwen – vrouwen presteren gemiddeld slechter – en vermogende en niet-rijke mensen – mensen met een hoog inkomen zijn meer bekend met financiële vraagstukken – is er een discrepantie tussen de generaties.

600.000 onder de 30-jarigen overspoelden de beurs in 2020
Volgens het onderzoek weten de jongeren onder de 30 over het algemeen minder van financiën dan de oudere cohorten, maar hebben ze een voorsprong als het om aandelen gaat. Bijna 54 procent van de jongeren weet dat een wereldwijd aandelenfonds een lager risico inhoudt dan beleggen in een enkel aandeel of in een fonds met bedrijven uit slechts één land. Slechts ongeveer 46 procent van de 30-plussers weet dit.

“Mensen onder de 30 jaar groeiden op met gestaag dalende rentetarieven en een langdurige hausse op de aandelenmarkten”, legt Hermann-Josef Tenhagen, hoofdredacteur van het tijdschrift “Finanztip” uit. “Daarnaast zijn er nieuwe apps zoals Trade Republic, die de toegang tot de beurzen niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker maken.” Hierdoor wordt deze generatie vaker de “generatie van aandelen” genoemd. Want met het huidige nulrentebeleid spelen traditionele spaarproducten voor hen geen rol meer, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 600.000 jongeren onder de 30 jaar durfden in 2020 de beurs op te gaan, aangewakkerd door de coronapandemie. Dat was een stijging van 70 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De jongeren zijn echter te onwetend in het omgaan met effecten. Volgens het onderzoek zou ongeveer 38 procent in aandelen beleggen, zelfs als ze wisten dat ze hun geld na twee jaar weer nodig zouden hebben. Een van de redenen hiervoor is dat er een gebrek is aan kennis over andere financiële producten. “Dat kan goed gaan, maar er is een risico op verlies als de prijzen precies dan de kelder in gaan”, aldus Tenhagen. De redactie van Finanztip adviseert daarom een ​​investeringsperiode van tien tot vijftien jaar. Volgens de berekeningen van de experts helpt dit om zelfs turbulente beurskoersen te overleven.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *