Deze aanpak verslaat de dividendstrategie

Wil je als belegger de meest effectieve strategie ontdekken? HQ Trust heeft een verrassende analyse uitgevoerd die de traditionele dividendstrategie in een nieuw daglicht plaatst. In dit artikel duiken we in de bevindingen van HQ Trust en onthullen we de superieure kracht van de Quality-Value-strategie. Bereid je voor op een boeiende reis door de wereld van beleggingsstrategieën!

Analyse van HQ Trust

Kapitalmarktanalist Pascal Kielkopf van het Multi-Family-Office HQ Trust heeft een gedetailleerde analyse uitgevoerd om te bepalen of de dividendstrategie daadwerkelijk superieur is aan andere beleggingsstrategieën. Hierbij werd de Total Return Performance van de marktbrede MSCI World vergeleken met de MSCI World High Dividend Yield, een index die zich richt op bedrijven met bovengemiddelde dividenden en sterke financiële en inkomenscijfers. De analyse besloeg de periode van januari 2008 tot april 2023.

Het verrassende resultaat toonde aan dat de klassieke dividendstrategie een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,9 procent behaalde, terwijl de MSCI World een jaarlijks rendement van 8,6 procent behaalde, een verschil van 0,7 procentpunten per jaar. Echter, in 2022 overtrof de dividendstrategie de wereldwijde index aanzienlijk, met een waardestijging van 2,8 procent sinds eind 2021, terwijl de MSCI World een daling van 7,6 procent liet zien. Dit betekent dat de voordelen tijdelijk in het voordeel waren van de dividendstrategie.

Quality-Value-strategie: De superieure benadering

De Quality-Value-strategie onthult een verbluffende superioriteit. Pascal Kielkopf verdeelde de aandelen van de MSCI World-index op basis van waarde- en kwaliteitsindicatoren in vier kwadranten. Het resultaat? De Quality-Value-strategie presteerde aanzienlijk beter dan de dividendstrategie, zelfs zonder de invloed van dividenden. Een jaarlijkse outperformance van 2,6 procentpunten, wat resulteert in een verbluffend rendement van 10,5 procent per jaar.

Wat is de Quality-Value-strategie?

Om een dieper inzicht te krijgen in de superioriteit van de Quality-Value-strategie, is het belangrijk om te begrijpen wat deze benadering precies inhoudt. De Quality-Value-strategie richt zich op het selecteren van kwalitatief hoogwaardige bedrijven met aantrekkelijke waarderingen. Het doel is om aandelen te identificeren van bedrijven die ondergewaardeerd zijn op basis van hun fundamentele kenmerken, zoals solide financiële positie, winstgevendheid en operationele efficiëntie.

Een interessante bron die de Quality-Value-strategie verder toelicht is Northern Trust. Volgens Northern Trust is “de Quality-Value-portefeuille ontworpen om beleggers een evenwichtige benadering te bieden door te profiteren van zowel de kwaliteit als de waardekenmerken van bedrijven.” Deze strategie omvat het selecteren van bedrijven met sterke balansen, stabiele inkomstenstromen en aantrekkelijke waarderingen ten opzichte van hun fundamentele kenmerken.

De Quality-Value-strategie streeft naar het identificeren van bedrijven met duurzaam concurrentievoordeel, hoge rendementen op geïnvesteerd vermogen en sterke operationele efficiëntie. Deze bedrijven hebben vaak de potentie om solide prestaties te leveren, zelfs in tijden van economische tegenwind. Door te focussen op kwaliteitskenmerken en aantrekkelijke waarderingen kan “de Quality-Value-strategie beleggers helpen bij het vinden van ondergewaardeerde kansen en het minimaliseren van neerwaartse risico’s,” aldus Northern Trust.

Het verschil tussen de dividendstrategie en de Quality-Value-strategie

Hoewel beide strategieën aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers, zijn er belangrijke verschillen tussen de dividendstrategie en de Quality-Value-strategie. De dividendstrategie richt zich op het selecteren van aandelen van bedrijven die consistente en groeiende dividenden uitkeren. Beleggers worden aangetrokken door “de regelmatige inkomstenstroom die dividenden kunnen bieden,” vooral in tijden van lage rente. Deze strategie kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten uit hun beleggingen.

Aan de andere kant richt “de Quality-Value-strategie zich op het identificeren van ondergewaardeerde bedrijven met sterke fundamentele kenmerken,” aldus Northern Trust. Het gaat hierbij niet alleen om dividenden, maar ook om factoren zoals “de financiële gezondheid, winstgevendheid en operationele efficiëntie” van een bedrijf. Door te focussen op kwaliteit en waarde streeft “de Quality-Value-strategie ernaar om aandelen te selecteren die potentieel ondergewaardeerd zijn door de markt.” Dit biedt beleggers “de mogelijkheid om te profiteren van waardestijgingen wanneer de markt de ware waarde van deze bedrijven erkent,” aldus Northern Trust.

Hoewel de dividendstrategie beleggers kan voorzien van regelmatige inkomsten, toont de analyse van HQ Trust aan dat de Quality-Value-strategie op de lange termijn superieure resultaten kan opleveren. Door te focussen op de fundamentele kwaliteiten van bedrijven en ondergewaardeerde kansen te benutten, kunnen beleggers profiteren van waardegroei en potentieel hogere rendementen.

Hoe kan ik beleggen met de Quality-Value-strategie?

Zijn er ETF’s? Beleggen volgens de spannende Quality-Value-strategie is nu toegankelijker dan ooit dankzij Exchange-Traded Funds (ETF’s). Deze ETF’s stellen beleggers in staat om eenvoudig en efficiënt deel te nemen aan de wereld van Quality-Value-beleggen. Enkele concrete namen van ETF’s die gericht zijn op Quality-Value-beleggen zijn onder andere:

  • iShares Edge MSCI World Value Factor ETF (ticker: VLUE): Dit ETF volgt de MSCI World Value Index en selecteert aandelen op basis van waardekenmerken zoals lage koers-winstverhoudingen en hoge dividenden.
  • Invesco S&P 500 Quality ETF (ticker: SPHQ): Dit ETF richt zich op kwaliteitsaandelen binnen de S&P 500-index, waarbij het kijkt naar factoren zoals winststabiliteit, sterke balansen en efficiënt beheer.
  • Vanguard International High Dividend Yield ETF (ticker: VYMI): Hoewel dit ETF de nadruk legt op dividenden, richt het zich ook op bedrijven met solide fundamenten en kwaliteitskenmerken, waardoor het een interessante optie is binnen de Quality-Value-context.

Deze ETF’s bieden beleggers “de mogelijkheid om gemakkelijk en gediversifieerd te beleggen in overeenstemming met de principes van de Quality-Value-strategie,” aldus Northern Trust. Het is echter altijd belangrijk om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je beslissingen neemt over je beleggingsportefeuille.

Conclusie: Profiteer van de Quality-Value-strategie

Terwijl de dividendstrategie aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar regelmatige inkomsten, toont de analyse van HQ Trust aan dat de Quality-Value-strategie op de lange termijn superieure resultaten kan opleveren. Door zich te richten op de fundamentele kwaliteiten van bedrijven en ondergewaardeerde kansen te benutten, kunnen beleggers profiteren van waardegroei en mogelijk hogere rendementen. Met “de beschikbaarheid van ETF’s kunnen beleggers nu gemakkelijker dan ooit deelnemen aan deze spannende beleggingsbenadering,” aldus Northern Trust. Doe grondig onderzoek, raadpleeg experts en overweeg het integreren van “de Quality-Value-strategie in je beleggingsstrategie om jouw potentieel te maximaliseren en een voorsprong te hebben op de markt.”

De bronnen die in dit artikel worden gebruikt zijn:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.