Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De Zuckerberg Shock

De techsector was zeker in de VS verantwoordelijk voor de jaren durende stierenmarkt en dito koersstijgingen. Luidt die sector nu ook de berenmarkt in?

Kijk naar wat Facebook afgelopen week overkwam. In een dag verloor het bedrijf van Zuckerberg $ 230 miljard aan marktkapitalisatie. In absolute termen het grootste verlies ooit. Natuurlijk, het lopende jaar zou een moeilijk jaar worden. Centrale banken staan op het punt om hun steunprogramma’s voorlopig op te schorten. Maar de ‘Zuckerberg Shock’ was onverwacht en zeker ongekend.

Het is zeker voor de VS duidelijk dat er een serie renteverhogingen op stapel staan om de inflatie terug in haar hok te dwingen. Ook is duidelijk dat de Fed niet van plan is om markten weer te gaan ondersteunen als die last krijgen van toevallen. Dat gebeurde in het recente verleden steeds weer. Dat is een onplezierige boodschap, waar het moeilijk aan wennen is.

Het rot in de markt moet en zal weggesneden worden en dat is geen goed nieuws voor beleggers. Velen zitten rechtstreeks in tech of via etf’s. Juist deze techsector heeft enorme stijgingen gezien. Dat was niet louter het effect van een stijgende winstgevendheid, maar ook van speculatie en een enorme toestroom van liquiditeiten. Waarderingen zijn torenhoog.

Dat was/is geen probleem zolang de rente laag blijft. Als die gaat stijgen, dan kan zomaar het idee ontstaan dat de winstontwikkeling van deze hooggewaardeerde bedrijven toch niet zo indrukwekkend is. Waarderingen zijn dan veel te hoog en aanpassingen lijken onvermijdelijk. Dat lijkt de achterliggende boodschap van de ‘Zuckerberg Shock’!

Ook is pijnlijk duidelijk geworden wat het effect is als slechts een van deze techbedrijven struikelt! Menig belegger zal de komende weken? maanden? slecht slapen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *