De beurs gaat voor het eerst weer loodrecht naar beneden sinds ik een permanente portefeuille heb en dus kon ik het niet laten te kijken of mijn permanente portefeuille de verliezen weet te beperken! En ja hoor: aandelen zijn in een paar dagen serieus gedaald maar obligaties en goud zijn tegelijkertijd serieus gestegen waardoor de permanente portefeuille zelfs winst boekt.
Hier de rendementen van de permanente portefeuille en zijn activa tot gisterenavond:
Aandelen zijn op een paar dagen -6,5% verloren, maar de obligaties zijn op een paar dagen +2,6% en het goud op een paar dagen +4,5% waardoor de permanente portefeuille sinds het begin van de crash deze week geen verlies heeft maar een 0,5% winst heeft geboekt.
Ik heb ‘Mijn huidige Portefeuille‘ nu ook upgedate met de rendementen tot gisterenavond:
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Opvallend is dat goud in mijn echte portefeuille nog een veel beter rendement heeft als de theoretische portefeuille die ik hier maandelijks publiceer. Je kan zien dat grafiek 1 slechts +20% rendement toont voor goud terwijl grafiek 2, +26,4% rendement heeft voor goud. Dit komt doordat ik de goud prijzen voor de theoretische portefeuille neem van de Nationale Bank België, terwijl voor mijn echte portefeuille neem ik de biedprijzen van gold4ex.be. En inderdaad die zijn hoger als de Nationale Bank België omdat de premies op de munten dus oplopen. Wanneer niemand goud wil krijg je geen premies op de munten maar gewoon de goudprijs. Wanneer iedereen goud wil is men bereid 5% of meer boven de goudprijs te bieden voor de munten. Ik zit met Napoleon munten in mijn portefeuille op aanraden van Roland Vandamme en die doen het dus nog beter als gewoon staafjes goud, een aanrader dus want Roland Vandamme verwacht dat die premies kunnen oplopen tot 20%.
Andere verschillen tussen de theoretische portefeuille en de echte zijn de aandelen. Die zijn theoretisch slechts -7,9% gedaald terwijl in praktijk -8,9%. Dit komt ook weer doordat de databronnen verschillend zijn. Voor de theoretische gebruik ik de MSCI EMU index, voor mijn portefeuille gebruik ik het Vanguard fonds dat die index volgt. Maar dat fonds verschilt soms van de index omdat ze aandelen liggen uitlenen of andere avontuurtjes en dus heb ik 1% extra verlies. Nu slaagt Vanguard er wel zeer goed in van die index te volgen maar dat loopt niet altijd 100% synchroon.
De staatsobligaties verschillen ook in rendement. De theoretische portefeuille heeft +10,8% terwijl in het echt ik +9,7% heb. Maar in het echt moet ik ook de 4 maand dividend erbij tellen die ik op einde van het jaar ontvang maar nu nog niet heb ingerekend. Dat komt neer op 4% interest op 1 jaar en dus voor 4 maand ongeveer 1% interest na belastingen. Dus in werkelijkheid heb ik 9,7% + 1% = 10,7% wat ongeveer gelijk is met de theoretische portefeuille waar ik de data van een iboxx index gebruik.
De theoretische permanente portefeuille heeft 5,8% sinds begin van het jaar terwijl mijn echte permanente portefeuille slechts +5,4% heeft, desondanks mijn goud meer heeft opgeleverd. Dit komt echter doordat ik niet genoeg goud had in mijn permanente portefeuille in het begin van het jaar. Slechts 22% goud terwijl de theoretische portefeuille er 25% van had. Ik kan dus concluderen dat mijn echte portefeuille inderdaad ongeveer evenveel oplevert als de theoretische portefeuille.
Mijn oorlogskas ben ik ook tevreden over. Hier zit fysiek zilver en fysieke dollars in die nooit verkocht worden voor balanceerdoeleinden. Sinds de start van het jaar zijn dollars én zilver +12% hoger en dus is de groei van mijn oorlogskas ten opzichte van mijn pp begonnen.
Merk wel op dat zilver weeral serieus tegenslaat in vergelijking met goud (+12% versus +26%!). Daarom dat je het dus niet moet hebben in je permanente portefeuille. Wanneer beurzen crashen, crashen grondstoffen ook, en zilver ook! Goud staat veel steviger in zijn schoenen tijdens een deflatoire depressie omdat dit het eerste is waar mensen naartoe vluchten. Enkel wanneer de prijs van goud fenomenaal hoog is zullen mensen beginnen kijken naar zilver als alternatief voor goud want:
- Zilver loopt dan serieus achter op de reeds gerealiseerde stijgingen van goud en dus ‘value investors’ gaan goud gaan inwisselen voor zilver wat de prijs van goud ten opzichte van zilver doet verlagen.
- Het grote verschil tussen goud en zilver is dat goud enkel blinkt terwijl zilver de beste geleider van elektriciteit is, de beste geleider van warmte en de beste reflector van licht. Hierdoor is het een cruciaal metaal om oorlog te kunnen voeren. Gezien op het einde van een depressie er meestal naar oorlog wordt gegrepen zal op het einde van de depressie zilver dus zeer belangrijk worden als grondstof ook.
Vandaar dat zilver in mijn oorlogskas wel past omdat, wanneer die oorlogskas echt nodig is, zilver inderdaad serieus zal stijgen. Maar zilver werkt van geen kanten in de permanente portefeuille. Stel u voor dat ik zilver had in plaats van goud in mijn permanente portefeuille, de rendementen waren helemaal niet voldoende om mijn koopkracht stabiel te bewaren.
Nu er een serieuze crash lijkt begonnen te zijn wordt het zeer interessant voor ons. Ik hoop stiekem op een zware crash in aandelen én obligaties. Goud mag er zelfs niet in slagen alle verliezen te dekken want indien de permanente portefeuille -10% zou hebben wil dat zeggen dat de 2010 crash zwaarder was als de 2008 crash. En, hoe zwaarder de crash hoe meer wij erop vooruitgaan.
Immers, in 2008 had de permanente portefeuille -2% maar dat was een veel beter resultaat dan de +13% in 2009. Immers in 2008 zijn velen 30% van hun kapitaal verloren en dus hadden ze 30% minder koopkracht. Onze koopkracht was dus gestegen op 1 jaar met 28% ten opzichte van velen, desondanks het verlies van -2%. In 2009 had de pp +13% maar velen die zwaar in aandelen zaten hadden +30%, dus was onze koopkracht ten opzichte van vele anderen gedaald met -17% desondanks een positief resultaat van +13%.
Met een permanente portefeuille doe je het ok tijdens periodes van welvaart maar ben je ook als één van de weinige degelijk beschermd tegen een crisis, en dus zal je erop vooruitgaan indien er een crisis komt tegenover vele anderen die totaal niet voorbereid zijn op een crisis.
Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be