De een zijn dood…… Hoe abject ook, in tijden van oorlogen zijn er winnaars en verliezers op de financiële markten! Een voor de hand liggende verliezer is Europa. Veel beleggers laten Europese aandelen voor wat ze zijn en haasten zich naar veiliger oorden.
Een niet voor de hand liggend veilig oord is Zuid Amerika. Al jaren doen aandelen daar een underperformance, maar 2022 zou zomaar een uitstekend jaar kunnen worden. Een combinatie van factoren ligt hieraan te grondslag. Waarderingen zijn erg laag. De waardering van de MSCI Latin America Index is de helft van die voor de MSCI All-World Index.
Politiek lijkt het subcontinent ook in rustiger vaarwater te belanden. Beleggers lijken zich nog niet erg druk te maken over de naderende verkiezingsstrijd in Brazilië. Ook valuta’s maken het aantrekkelijk om in Latijns Amerika te beleggen. Die zijn fors in waarde gestegen.
De belangrijkste reden voor het nieuwe enthousiasme voor Latijns Amerika zijn de sterk gestegen prijzen voor commodities. Dat is een rechtstreeks gevolg van de oorlog in Europa. De meeste bedrijven in de MSCI Latin America Index exporteren commodities. Het lijkt erop dat vooral Brazilie hiervan gaat profiteren. Het land telt voor 2/3 mee in de Index.
Ook de langere termijn lijkt gunstig uit te pakken voor het subcontinent. Rusland is immers niet langer opgenomen in de MSCI Emerging Market Index. Dat kan ertoe leiden, dat beleggers hun geld richting Zuid Amerika dirigeren.
En nu maar hopen dat de politiek in Zuid Amerika dit buitenkansje niet verkwanselt. Het verleden stelt niet erg gerust.
Start met Automatisch Beleggen
Het coronavirus hakt erin. Grote delen van de economie liggen hulpeloos op hun rug. Het antwoord van de beleidsmakers is eveneens ongekend.
Het is een bekend verschijnsel binnen de wetenschap. Baanbrekend onderzoek, waarvan de uitkomsten zich maar moeilijk of helemaal niet laten herhalen.
ESG-beleggen is hot. Het geld stroomt steeds sneller toe. En dus was het wachten op aantijgingen van fraude en oplichting.
Het zijn en blijven moeilijke tijden voor de actieve fondsbeheerder. Ook in 2021 konden de meeste de markt weer niet verslaan en moesten ze het afleggen tegen de passief beheerde fondsen.